Головна » 2010 » Октябрь » 14 » Землі загрожує посуха
23:27
Землі загрожує посуха
Орегон, США, посуха, зміна клімату    Згідно з новим дослідженням учених з університету Орегона (Oregon State University), США, грунти в південній півкулі, в тому числі на великих територіях Австралії, Африки і Південної Америки, висихають протягом останніх 10 років, повідомляє Live Science.

Це дослідження є першим подібного роду. Воно дозволяє вивчити переміщення води з поверхні землі в атмосферу, зване евапотранспіраціей, або сумарним випаровуванням. Даний феномен повертає назад близько 60% випадають щодня опадів, при цьому використовуючи близько половини сонячної енергії. Це ключовий компонент світового клімату, що зв'язує кругообіг води в природі з енергетичним циклом і геохімічним циклом вуглецю.

У більшості моделей кліматичних змін стверджується, що розміри евапотранспіраціі будуть збільшуватися по мірі потепління клімату в світі через збільшену кількість випарів води з океану і загального числа випадаючих опадів. У нинішньому дослідженні говориться, що саме це відбувалося в період з 1982 року по 1990-і роки. Однак у 1998 році процес евапотранспіраціі значно сповільнився або зупинився зовсім.

Дослідники стверджують, що поки не можуть бути повністю впевненими, чи є це частиною тимчасових змін клімату або відбувається по всьому світу на постійній основі. Проте вже точно можна стверджувати, що кругообіг води в природі досяг своєї межі. Якщо це дійсно так, то наслідки можуть бути дуже серйозними. Вони можуть містити в собі зниження кількості рослинності на землі, більш низький рівень поглинання вуглецю, втрату природного механізму охолодження, забезпечуваного евапотранспіраціей і, як наслідок, нагрівання земної поверхні.

«Ми не очікували побачити такі зміни в процесі евапотранспіраціі на таких великих територіях південної півкулі. Терміново необхідно продовжити спостереження, оскільки до тих пір, поки ми не проаналізуємо досить довгий період часу, ми не зможемо зрозуміти, що відбувається », - розповіла Беверлі Лоу (Beverly Law), професор світових змін в лісах університету Орегона.

Регіони, що піддаються найбільшому висиханню грунту, знаходяться в південно-східній Африці, на більшій частині Австралії, в центральній Індії, Південній Америці та деяких частинах Індонезії. Більшість з перерахованих вище регіонів традиційно є сухими, проте деякі на даний момент з них представляють собою тропічні ліси.

Дослідники також стверджують, що інше глобальна зміна клімату пов'язана з так званим ефектом «Ель Ніньо», але вони не вважають, що саме це призвело до зниження рівня евапотранспіраціі, так як висихання грунту продовжується протягом більш ніж одного десятиліття.

Нагадаємо, що згідно з недавнім дослідженням у рамках екологічної програми ООН під назвою «Економіка екосистем та біологічного різноманіття» (The Economics of Ecosystems and Biodiversity, TEEB), збиток, нанесений людиною навколишнього середовища в 2008 році, оцінюється в $ 2-4,5 трлн. Це можна порівняти з річним обсягом виробництва Великобританії чи Італії. Проте інше подібне дослідження групи Trucost, також організоване ООН, називає цифру $ 6,6 трлн, що становить 11% від світового обсягу продукції.

«Навколо світу» також розповідав про те, що зміни клімату призводять до воєн і зменшення населення. До такого висновку прийшов Пітер Брек (Peter Brecke), дослідник Школи Сам Нанн Інституту технологій Джорджії (Sam Nunn School of International Affairs Georgia Institute of Technology's) в Атланті, США. Він дослідив дані про 4500 війнах, які в різний час відбувалися на Землі. Бреку виявив, що основною причиною конфліктів в основному ставало зменшення продуктивності праці аграріїв і брак продовольства.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2783 | Додав: wiktor | Теги: зміна клімату, США, посуха, Орегон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar