Головна » 2016 » Январь » 14 » Люди зупинили наступ льодовикової епохи
10:14
Люди зупинили наступ льодовикової епохи

Людство стало геологічною силою, здатною відсунути настання наступної льодовикової епохи. До такого висновку прийшли німецькі вчені, автори статті в журналі Nature.

Дослідники з Потсдамського інституту по вивченню впливу клімату з'ясували, що співвідношення одержуваної сонячної радіації та концентрації CO2 в атмосфері - це основний критерій, що дозволяє пояснити останні вісім циклів заледеніння і відступу льодовиків в історії Землі. Навіть обмежене втручання людини в природний баланс вуглецю на планеті (викиди від тисячі до півтори гігатон) відсуває настання наступної льодовикової епохи на 100000 років, стверджують вчені.

Побудувавши модель клімату Землі, що враховує атмосферні, морські, льодовикові фактори, а також глобальний цикл вуглецю, кліматологи розрахували вплив викидів CO2 на обсяги льоду в Північній півкулі. Навіть невеликі викиди двоокису вуглецю будуть впливати на долю льодовикових щитів протягом десятків тисяч років.

«Навіть без урахування антропогенних кліматичних зрушень нова льодовикова епоха мала розпочатися не раніше, ніж через 50 000 років, що робить голоцен рекордно довгим міжльодовиковим. Але наше дослідження показало, що викиди CO2 від спалювання нафти, газу і вугілля можуть зрушити цей термін ще на 50 000 років. По суті справи, ми пропускаємо цілий цикл - це небачене явище », - зазначив провідний автор статті Андрій Ганопольский.

Фото: http://geografica.net.ua/
Джерело: http://lenta.ru/news/2016/01/14/noiceage/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 5857 | Додав: wiktor | Теги: CO2, голоцен, лід, людство, льодовиковий період, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar