Головна » 2010 » Ноябрь » 30 » Хмари прискорюють глобальне потепління
18:06
Хмари прискорюють глобальне потепління
хмари, глобальне потепління, клімат, Гавайський університет, Маноа, США , Японія      Вчені роблять успіхи у вирішенні однієї з найбільш важких завдань науки про клімат. Що відбувається з хмарами при потеплінні? Їх стає більше або менше? І як це впливає на клімат?

Співробітники Гавайського університету в Маноа з США та Японії повідомляють, що домоглися прориву в моделюванні впливу зростання температури на хмарність у східній частині Тихого океану. Глобальним кліматичним моделям похвалитися в цьому відношенні поки нічим.

Звичайно, це ніяке не «Еврика!», Але для кліматології прогрес на цьому фронті дуже важливий, тому що провал великих моделей при спробі пояснити роль хмар у зміні клімату - одна з головних джерел невизначеності у метеорологічних прогнозах.

На жаль, дані Гавайського університету, мабуть, підтверджують гіпотезу про те, що реакція хмар на підвищення температури поверхні моря тільки посилює тенденцію до потепління, так що наше майбутнє ближче до самого гарячого кінця кліматичної невизначеності.

Підвищення температури морської гладі призводить до розсіювання низьких хмар, що дозволяє сонячним променям сильніше нагрівати океан, і так далі. Про існування такого ефекту в східній частині Тихого океану в минулому році повідомляли вчені з Університету Маямі (США), так що модель виявилася права.

Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Climate.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2870 | Додав: wiktor | Теги: США, Гавайський університет, Японія, Маноа, глобальне потепління, хмари, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar