Головна » 2010 » Май » 13 » Материнський голос лікує по телефону
16:29
Материнський голос лікує по телефону
Група вчених під керівництвом Леслі Зельцера (Leslie Seltzer) з університету Вісконсін-Медісон (University of Wisconsin-Madison), США, з'ясувала, що материнський голос по телефону заспокоює дитину так само, як і обійми, повідомляє BBC News. Результати дослідження були опубліковані в біологічному розділі журналу Королівського товариства (Proceedings of the Royal Society).

У дослідження включили понад 60 дівчаток у віці від 7 до 12 років. Спочатку їм пропонували стресові ситуації, примушуючи вимовляти імпровізовані звуки або складати числа перед незнайомим журі. Це піднімало рівень кортизолу (гормону стресу) в крові. Після цього їх кров аналізували на гормони в двох ситуаціях: коли дівчатка телефонували своїм матерям і коли обіймали їх. Виявилося, що материнський голос викликав появу такої ж кількості окситоцину, понижуючого стрес, що і фізичний контакт.

Одна група дівчаток отримувала можливість відразу після стресу обійняти свою матір, інша перемовлялися з матерями по телефону, а третя дивилася емоційно нейтральний фільм «Марш пінгвінів» (March of the Penguins). Виявилося, що у перших двох груп рівень окситоцину, пов'язаного з соціальними зв'язками і нейтралізуючого ефект кортизолу, піднявся на однаковий рівень, в третій же групі рівень окситоцину не зріс зовсім.

До речі, не так давно група вчених з Оксфордського університету (Oxford University), Великобританія, під керівництвом доктора Емілі Холмс (Emily Holmes) виявила, що гра в тетріс після сильного шоку може зменшити симптоми посттравматичного стресу - прибрати погані спогади і послабити погані спогади. Психологи вважають, що відкриття може привести до винаходу нового лікування для постраждалих від нещасних випадків, а також для людей, які брали участь у військових діях.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1515 | Додав: wiktor | Теги: Стрес, кортизол, телефон, материеський голос, дослідження вчених | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar