Головна » 2010 » Август » 14 » Встановлено взаємозв'язок між планктоном і ураганами
17:53
Встановлено взаємозв'язок між планктоном і ураганами
ураган, планктон, дослідження вчених   Колір вод Світового океану, зумовлений фітопланктонним пігментом - хлорофілом, може вказати на ймовірність виникнення ураганів в тому чи іншому куточку Землі. Про це свідчать дослідження Ананда Гнанадесікана (Anand Gnanadesikan) вченого Лабораторії геофізичної гідродинаміки Національної океанічної та атмосферної служби США. Моделювання, проведене в одному з районів північної частини Тихого океану, показало, що зменшення кількості планктону призводить до зменшення частоти виникнення ураганів на 70%.

Механізм цього явища полягає в наступному. У водах Світового океану, багатих планктоном, сонячні промені сильніше прогрівають поверхневий шар води, що збільшує ймовірність виникнення ураганів. І навпаки, при відсутності фітопланктону сонячні промені проникають в більш глибокі шари Світового океану. У результаті більш холодні поверхневі води віддають меншу кількість енергії повітряним масам. Зміни в циркуляції повітря, що супроводжуються підйомом більш сухих повітряних мас ускладнюють виникнення ураганів.


P.S. Потепління вод Світового океану призвело до того, що за останні 60 років біомаса фітопланктону зменшилася на 40%, що здавалося б має призвести до зменшення випадків виникнення ураганів. Тим не менше зведення новин останніх років свідчать про протилежне. Може бути в усьому винна евтрофізація прибережних вод? На карті "мертвих зон" Світового океану, яку ми розміщували раніше, чітко видно, що північне узбережжя Мексиканської затоки, а також східне узбережжя США являє собою одну суцільну "мертву зону". Саме тут в останні роки відзначалися потужні урагани.

Джерело: www.priroda.su
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1928 | Додав: wiktor | Теги: ураган, планктон, дослідження вчених | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar