Головна » 2010 » Сентябрь » 24 » Відкрито загадкову синхронізацію вулканів Землі
19:28
Відкрито загадкову синхронізацію вулканів Землі
вулкан, ритм, виверження, дослідження вчених        Вчені з університетів Бергена (UiB), Гаваїв (University of Hawaii) і Сіднея (University of Sydney) виявили, що вулкани на Землі підсилюють і послаблюють свою активність синхронно і з суворим періодом. Про відкриття планетарного пульсу вчені написали в журналі Lithosphere.

Автори роботи проаналізували дані про частоту і силу вивержень в усіх основних гарячих точках (Hotspot) за весь Кайнозойський період. Географія включала Гаваї, острів Пасхи, Ісландію, Реюньйон, Трістан, Галапагоські острови, Самоа, Азорські острови, Мадейра, Канарські острови, острови Зеленого Мису і Святої Єлени, Йеллоустоун і багато інших місць.

Їм вдалося виявити синхронізовані в масштабі глобуса піки вивержень на відмітках 10, 22, 30, 40, 49 і 60 мільйонів років тому. Також виявлено серія вторинних сплесків активності на 4, 15, 34, 45 і 65 мільйонів років тому. Вийшло, що у вулканів в цих районах є годинник з головним періодом приблизно в 10 мільйонів років і додатковим, приблизно в 5 мільйонів років.

Оскільки всі ці райони віддалені один від одного, їх синхронізацію неможливо пояснити коливаннями в напружених тектонічних плит, змінами в товщині літосфери і тому подібними процесами. Єдиний вулканічний метроном слід шукати глибше - на кордоні мантії і земного ядра.

Учені припускають, що регулярні коливання теплових потоків ядра передаються в мантію, викликаючи підвищення і зниження активності гарячих потоків - плюмом. Ті, у свою чергу, впливають на сплески вулканізму. Якщо ця версія підтвердиться, довготривалі зміни в глобальному вулканізму виявляться цінних «вікном» у світ земного ядра, пише Мембрана з посиланням на Discovery News.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2318 | Додав: wiktor | Теги: дослідження вчених, виверження, ритм, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar