Головна » 2011 » Август » 1 » Мерзлота тане
12:03
Мерзлота тане
 Вічна мерзлота, глобальне потепління, Росія, Боловен, Сибір  Російські території з вічною мерзлотою можуть скоротитися до середини сторіччя на третину. Виною тому стане глобальне потепління, повідомляє агентство France Presse.
  За словами керівника центру «Антістіхія» МНС РФ Владислава Боловен, який дав інтерв'ю РІА Новини, в наступні 25-30 років площа вічної мерзлоти на території Росії може скоротитися на 10-18%. До середини сторіччя скорочення складе 15-30%, причому межа вічної мерзлоти зміститься на північний схід на 150-200 км. Температура замороженого грунту в Західному Сибіру зросте на 2 °, до 3-4 ° нижче нуля, прогнозує Боловен.
 Вічна мерзлота покриває близько 63% території Росії. В останні десятиліття на мерзлоту сильно вплинули кліматичні зміни. Триваюче танення загрожує численними проблемами: може дестабілізувати транспортна система, «попливуть» будівлі, постраждає інфраструктура вироблення електроенергії. Крім того, танення вічної мерзлоти спричинить викид величезної кількості парникового газу метану, поклади якого зараз зберігаються в багаторічномерзлих грунті.
  Нагадаємо, що ще в 2008 році російсько-французька екологічна експедиція по вивченню мерзлих горбистих боліт півночі Західного Сибіру, ​​що проводить дослідження в рамках міжнародного проекту з вивчення боліт вічної мерзлоти Kar-Wet-Sib, виявила: за 2004-2007 роки швидкість танення мерзлоти збільшилася на 15-20%. Вчені заявили тоді, що масштаби танення мерзлих горбистих боліт в околицях Нового Уренгоя, Пангоди і Ямбурга їх просто приголомшили.
Фото: http://science.compulenta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1994 | Додав: wiktor | Теги: вічна мерзлота, Боловен, Сибір, Росія, глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar