Головна » 2010 » Июнь » 7 » Виявлено причини танення льодовиків
13:45
Виявлено причини танення льодовиків
    Група вчених з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха і Університету штату Аляска (США) виявила зв'язок між таненням льодовиків і природними кліматичними змінами.
   "Це, звичайно ж, не знімає з людства відповідальності за ті дії, які сприяють потеплінню, - уточнює керівник дослідження Матіас Жуса. - Але тепер ми розуміємо, що у відступу льодовиків є й цілком природні причини".
    Автори розглянули дані вимірювань, проведених у швейцарських Альпах за останні 100 років, і створили тривимірні комп'ютерні моделі 1930 льодовиків.
   При аналізі наявних величин з'ясувалося, що їх зміни в цілому повторюють хід так званої атлантичної мультидекадної осциляції - квазіперіодичних коливань температури поверхні океану в Північній Атлантиці з характерним тимчасовим масштабом від 50 до 100 років.
   За весь час спостережень 30 льодовиків втратили 13 куб. км. льоду - близько 50% від початкового об'єму. Короткі періоди набору маси припали на самий початок і 70-і роки минулого століття, відмічені зниженням температури поверхні океану, проте вплив теплих періодів в 40-х і 80-х роках виявилося більш значним.
   Вплив природних змін клімату на льодовики можна простежити і на інших континентах, вказує "Компьюлента".
    У 2004 році група, очолювана Георгом Казером з Інсбрукського університету (Австрія), вже повідомляла про можливий зв'язок між відступом льодовиків Кіліманджаро і коливаннями вологості повітря.
   "Уявлення про те, що танення льоду викликане виключно підвищенням температури повітря, застаріли і не відповідають дійсності", - говорить Казер.
 
Джерело: http://www.inauka.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4088 | Додав: wiktor | Теги: танення льодовиків, аляска, Цюріх, глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar