Головна » 2010 » Сентябрь » 27 » На північному сході Атлантики створять ще шість заповідних територій
22:29
На північному сході Атлантики створять ще шість заповідних територій
атлантика, заповідна територія, навколишнє середови      У п'ятницю, 24 вересня, європейські країни погодилися створити шість захищених морських зон в північно-східній Атлантиці. Очікується, що ініціатива дозволить поліпшити охорону навколишнього середовища регіону.

Рішення було прийнято на нараді Комісії з захисту морського середовища Північного моря і Північно-Східної Атлантики (OSPAR), яке відбулося в норвезькому Бергені. Загальна площа шести захищених територій становитиме 285 000 квадратних кілометрів. Ці зони покриють Серединно-Атлантичний хребет (система підводних гір на дні Атлантичного океану), а також ряд уразливих глибоководних ареалів і видів. Чотири з шести зон були визначені у співпраці з Португалією.

Природоохоронна некомерційна організація Oceana відзначає, що з утворенням шести нових зон загальна кількість захищених морських територій складе 165.

Тим часом ці 165 зон в загальній складності покривають 433 квадратних кілометри, а це менше 3% площі морської поверхні північно-східного атлантичного регіону OSPAR, що значно менше 10%, необхідних Конвенцією ООН про біологічне різноманіття. Представники Oceana нарікають на те, що європейські країни не виконують свої зобов'язання і тим самим ставлять під загрозу здоров'я та майбутнє екосистеми, від якої залежать мільйони європейців.

До речі, на тій же нараді держави ЄС не прийняли пропозицію Німеччини про заборону глибоководного морського буріння щоб уникнути природних катастроф на зразок тієї, що трапилася після вибуху нафтової платформи в Мексиканській затоці (20 квітня 2010 року). Ініціатива німців була відхилена під тиском нафтовидобувних країн регіону - Великобританії, Данії і Норвегії.


Серединно-Атлантичний хребет відділяє Північно-Американську плиту від Євразійської в північній Атлантиці, Африканську від Південно-Американської у південній Атлантиці.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 7217 | Додав: wiktor | Теги: заповідна територія, навколишнє середови, Атлантика | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar