Головна » 2011 » Январь » 31 » На Сахаліні пробурили найглибшу свердловину в світі
10:28
На Сахаліні пробурили найглибшу свердловину в світі
  Компанія Exxon Neftegas, яка працює на російському проекті "Сахалін-1», пробурила свердловину на 12,345 кілометри глибиною. Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на прес-реліз компанії (на сайті «Сахаліну-1» він поки не опублікований). Нова свердловина є найглибшою в світі.

Раніше найглибшою вважалася свердловина в Катарі в 12,289 кілометри. Її в 2008 році пробурила компанія Transocean для Maersk Oil. Крім того, ще за радянських часів геологи пробурили Кольську свердловину на 12,261 кілометра. Для порівняння, глибина свердловини, що розроблялася платформою Deepwater Horizon, яка затонула в середині 2010 року в Мексиканській затоці, становила 10,68 кілометра, з яких понад 1,2 кілометра складала вода.
 
Свердловина на проекті "Сахалін-1» пробурена на родовищі Одопту. Проект, крім цього родовища, включає також родовища Чайво і Аркутун-Даги. Разом ці ресурси оцінюються в 307 мільйонів тонн нафти і 485 мільярдів кубометрів газу.

Про те, наскільки плідним було буріння настільки глибокої свердловини, поки не повідомляється. Проект «Сахалін-1» розробляється відразу декількома великими нафтовими компаніями світу. Основна частина Exxon Neftegas належить американській ExxonMobil і японській Sodeco (по 30 відсотків). Решта акцій знаходиться у володінні у «Роснефти» та індійської ONGC (по 20 відсотків).
Фото: vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.newsukraine.com.ua
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4257 | Додав: wiktor | Теги: острів Сахалін, рекорди, найглибша свердловина, Цікаве, нафта, Росія | Рейтинг: 1.5/2
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar