Головна » 2011 » Апрель » 17 » Найглибша точка Європи не позбавлена ​​життя
20:22
Найглибша точка Європи не позбавлена ​​життя
 найглибша точка, Середземне море, Європа, Інусс, Пілос, 5111   Дослідники з Абердинського університету (Великобританія) вперше сфотографували рибу і креветку в найглибшій точці Європи - 5 111 м нижче рівня Середземного моря.

Опускалися ось навіщо: консорціум KM3NeT планує розмістити на дні моря нейтринний телескоп. Великий масив датчиків буде реєструвати спалахи світла, що викликаються високоенергетичних нейтрино. Джерелом цих елементарних частинок служать гамма-барстери, наднові і зіткнення зірок.

Міжнародна група вчених зайнята дослідженням глибоководного життя, яке може перешкодити роботі телескопа. Розглядається можливість створення супутніх міні-обсерваторій для вивчення морської біології.

Улоговина Інусс (Oinousse Pit) розташована на південний захід від грецького міста Пілос. За словами Томаса Лінлі, камера, яку він опустив за борт, тонула протягом двох годин, перш ніж торкнулася дна. Вчений зізнається, що за цей час весь замучився, адже обладнання, хоча і було розраховане на 6 тис. м глибини, в справі ще не перевірялося. До того моменту, коли камера знову опинилася в його руках, минуло 16 годин ...

У перші ж хвилини зйомки на наживку клюнула креветка Acanthephyra eximia. Потім, години через три, в об'єктив потрапила рибка Coryphaenoides mediterraneus. Про те, що вона здатна жити на такій глибині, наука (ех, наука!) Не знала.

Середземне море має одну особливість: у переважній більшості випадків глибока вода холодна, але тут вона тепла. Крім того, джерел їжі у Середземному не так багато. Мало хто пристосований до таких умов. Тому середземноморська риба дрібніше атлантичної, і тільки креветки виглядають цілком задоволеними.

Г-н Лінлі додає, що він нітрохи не здивований: «Нам поки що не вдалося знайти таку глибину, яка не мала б життя».

Підготовлено за матеріалами Абердинського університету.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3408 | Додав: wiktor | Теги: 5111, найглибша точка, Пілос, Європа, Середземне море, Інусс | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar