Головна » 2010 » Ноябрь » 24 » Найтепліший рік в історії
18:56
Найтепліший рік в історії
Національне управління океанічних і атмосферних досліджень, США, найтепліший рік         Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США представило звіт з вимірювання середньої приземної температури Землі за 2010 рік

Перші 10 місяців 2010 року ділять історичний температурний «рекорд» по середній приземної температури Землі з аналогічним періодом 1998 року. При цьому температури жовтня в Росії перевищували історичні середні на 4-6 градусів Цельсія, повідомило в п'ятницю Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) США.

Середня приземна температура Землі за 10 місяців поточного року склала 14,73 градуса Цельсія, що на 0,63 градуса вище історичної середньої за ХХ століття. У щомісячному звіті Національного центру кліматичних даних (NCDC) відомства також наголошується, що за показником глобальної середньої температури суші 2010 рік поки знаходиться на другому місці після 2007 року, за аналогічним показником для океанів - ділить друге місце з 2003 роком.

Глобальна середня приземна температура Землі в жовтні 2010 року склала 14,54 градуса Цельсія, що вище середнього за ХХ століття значення на 0,54 градуса. Жовтневий показник для суші на 0,91 градуса вище історичної середньої в 9,3 градуси, що відповідає шостому місцю в «рейтингу». Тепліше, ніж звичайно, було на заході Аляски, в Канаді, на північному сході Африки, Близькому Сході, в Казахстані і значної частини Росії. Холодніше, ніж зазвичай, у жовтні було в Європі, Монголії і на більшій частині території Австралії.

За приповерхневої температурі для океанів жовтня 2010 випередив історичне середнє значення на 0,4 градуса, показавши 16,3 градуса Цельсія. Найтепліше було в Атлантиці, на північно-заході Тихого океану і в Індійському океані.

Крім того, як відзначають кліматологи, значимим фактором залишається холодна кліматична аномалія Ла-Нінья в Тихому океані.

«Середня по силі аномалія спостерігалася і в жовтні, коли в центральній та східній частині екваторіального Тихого океану приповерхні температури залишалися нижчими за звичайні. За оцінками експертів NOAA, Ла-Нінья посилиться і збережеться як мінімум до весни 2011 року в Північній півкулі », - пишуть автори звіту.

Середня площа льоду в Арктиці в жовтні становила 7,69 мільйона квадратних кілометрів, що на 17,2% нижче історичної середньої - таким чином, для арктичного регіону жовтня 2010 виявився «третім з кінця» за площею льоду за період з 1979 до 2010 року . В Антарктиці льоду було в середньому на 2,9% більше звичайного - це четвертий показник в історії.

Вчені також відзначають, що жовтень 2010 року також встановив рекорди сухості в Мексиці, де цього місяця випало мінімальне з 1941 року кількість опадів, і на півночі і заході Амазонії, де рівень води в одному з найбільших приток Амазонки, Ріу-Негру, впав до 13,6 метра, досягнувши історичного мінімуму з 1902 року.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1883 | Додав: wiktor | Теги: США, Національне управління океанічних і, найтепліший рік | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar