Головна » 2010 » Июль » 27 » Відбудеться чергова експедиція з дослідження арктичного шельфу
12:07
Відбудеться чергова експедиція з дослідження арктичного шельфу
США, Канада, Арктика, шельф     США і Канада збираються провести чергову експедицію по дослідженню арктичного шельфу, повідомив держдепартамент.
   "Розширена робоча група з дослідження шельфу під керівництвом держдепартаменту США проведе цього літа спільну з урядом Канади арктичну експедицію, метою якої буде збір наукових даних щодо арктичного шельфу та морського дна. Місія стане продовженням роботи в Арктиці, початої в 2008 році. Як і в минулі два роки, в цій місії візьмуть участь криголам берегової охорони США Healy і корабель канадської берегової охорони Louis S. St-Laurent. Експедиція пройде з 7 серпня по 3 вересня ", - говориться в повідомленні.
    Це третя американо-канадська експедиція до Арктики, перша і друга пройшли, відповідно, в 2008 і 2009 роках. Проблема приналежності континентального шельфу в Арктиці, на якому, як передбачається, знаходяться найбагатші родовища нафти і газу, почала активно обговорюватися після російської глибоководної експедиції в 2007 році. Її учасники мали намір довести, що підводні хребти Ломоносова і Менделєєва є продовженням Сибірської континентальної платформи, що дозволить Росії претендувати на шельф. Тоді при зануренні апаратів "Мир-1" і "Мир-2" на Північному полюсі на дні океану був поставлений прапор РФ, а також взято зразків грунту і живих організмів з глибини 4,261 тисячі метрів.

"Нова експедиція пройде в частині Північного льодовитого океану, омиваючої Канаду, зокрема, в морі Бофорта і близько хребта Менделєєва. Місія допоможе окреслити зовнішні кордони континентального шельфу США та Канади в Північному Льодовитому океані, а також зібрати інформацію про тих регіонах, в яких США і Канада не згодні з встановленими морськими кордонами ", - наголошується в повідомленні.

Держдеп разом з тим відзначає, що визнає право прибережних держав на природні ресурси, що знаходять на їх ділянках шельфу, а також заявляє, що інформація буде збиратися відповідно до загальновизнаних морськими кордонами і в рамках морського права.

Згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року, в якій з 1997 року бере участь Росія, континентальний шельф містить у собі морське дно і надра до "зовнішнього кордону підводної окраїни материка", його мінімальна довжина становить 200 морських миль від берега. Прибережні держави мають суверенне право розвідки і розробки природних ресурсів на шельфі. У зв'язку зі складністю визначення зовнішніх кордонів розширеного континентального шельфу поки жодна країна не встановила такі кордони.

Питання про приналежність шельфу має не стільки наукове значення, скільки енергетичне. За деякими даними, запаси умовного палива в районі шельфу досягають 5 мільярдів тонн. Крім Росії про свої права на шельф можуть, і, як показує практика, готуються, заявити інші країни, в тому числі Канада і США.

Якщо Росія доведе, що підводні арктичні хребти Ломоносова і Менделєєва, які тягнуться до Гренландії, геологічно є продовженням її континентального шельфу, то зможе отримати право на додаткові 1,2 мільйона квадратних кілометрів площі в Арктиці і на розробку величезних покладів нафти і газу на трикутнику Чукотка -Мурманськ-Північний Полюс.

Джерело:   http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3322 | Додав: wiktor | Теги: США, шельф, Арктика, канада | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar