Головна » 2014 » Апрель » 25 » Олені Європи все ще пам'ятають про "залізну завісу"
07:48
Олені Європи все ще пам'ятають про "залізну завісу"

"Залізна завіса" впала 25 років тому , але судячи з усього , оленям про це ніхто не сказав. Як показало нове дослідження , через чверть століття після падіння комунізму у Східній Європі олені , які живуть у прикордонній зоні між Чехією та Німеччиною , як і раніше не наважуються перетинати кордон.

Дослідники , що вивчили міграцію 300 оленів , дійшли висновку , що вони вважають за краще залишатися по одну сторону кордону.

У роки холодної війни загородження з колючого дроту , через який був пропущений струм , робили кордон між Чехословаччиною та Західною Німеччиною непрохідним для тварин.

На кордоні тодішньої Чехословаччини були встановлені три ряди таких загороджень , патрулювали озброєні прикордонники. У ті роки при спробі втекти через цей кордон на Захід було вбито майже 500 людей.

Дослідники стежили за міграцією оленів за допомогою одягнутих на тварин нашийників , оснащених приладами GPS -навігації , сигнал яких отримував і обробляв комп'ютер.

Біолог Павел Шустр, що керував цим семирічним проектом , каже , що чеські і баварські олені як і раніше не перетинають кордон , хоча тепер це просто ліс без будь-яких бар'єрів або загороджень.

"Було дивно вперше дізнатися , що таке взагалі можливо , - говорить Шустр - . Але межа для них - як і раніше на замку , і це надійно розділяє дві популяції " .

За його словами , це ще більш дивно тому , що середня тривалість життя оленя - 15 років , і жодна з нині живих тварин ніколи не бачилао загороджень радянського часу.

Вчені вважають , що оленята в перший рік життя йдуть за своєю матір'ю і у них виробляється постійний маршрут міграції , внаслідок чого ареал їхнього проживання залишається незмінним від покоління до покоління.

Фото: http://twarini.com/blagorodnij-olen
Джерело: http://www.bbc.co.uk/russian/science/2014/04/140423_czech_deer_iron_curtain.shtml
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1879 | Додав: wiktor | Теги: Німеччина, Чехія, Кордон, Залізна завіса, олені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar