Головна » 2011 » Июнь » 18 » Пірей був островом
09:52
Пірей був островом
 Греція, Пірей, Афіни, порт, острів, Страбон, Гуарані   Пірей, головний порт Афін, в 4800-3400 роках до н. е.. являв собою острів. Це відкриття зробила франко-грецька група вчених на чолі з Жаном-Філіпом Гуарані з Національного центру наукових досліджень (Франція). Втім, першим таке припущення висловив грецький географ Страбон, який жив у I столітті н. е..
   Пірей розташовується приблизно в семи кілометрах на північний захід від Афін (сьогодні це звичайний міський район). У величезний скелястий пагорб врізаються три зручні бухти - Зея, Муніхія (служили військовими гаванями) і Канфар (торгова гавань). У V столітті до н. е.. дорогу до цього стратегічно важливого місця захистили високими стінами, які отримали в античності назву «Довгих».
  Як не дивно, геологічні вишукування для перевірки гіпотези Страбона досі не проводилися. Греко-французькі піонери взяли близько десяти зразків керна зі свердловин глибиною понад 20 м на рівнині Кефісской між Афінами і Пірея. Стратиграфічні дослідження дозволило виділити чотири основних етапи в розвитку прибережних ландшафтів в районі Пірея.
   На першому етапі, в 6700-5500 роках до н. е.., рівень води в Середземному морі був значно нижче, ніж сьогодні, і пагорб з'єднувався з материком. Потім вода піднялася, і в 4800-3400 роках до н. е.. Пірей мав статус острова. На третьому етапі рівень моря ріс більш повільними темпами, а річки приносили величезну кількість осаду, так що до 2800 року до н. е.. тут з'явилася Кефісская рівнина. Естуаріевая лагуна зберігалася аж до будівництва Довгих стін, тому інженерам довелося потрудитися, осушуючи болото.
   Страбон жив приблизно 3 500 років опісля після того, як Пірей перестав бути островом. Що лежить в основі його гіпотези? Спогади очевидців? Швидше за все, він, як і сучасні вчені, проводив аналіз прибережного ландшафту. У його час скелястий пагорб все ще оточували болота ...
Фото: stat.unipi.gr
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2035 | Додав: wiktor | Теги: Греція, Гуарані, острів, Афіни, Пірей, Страбон, порт | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar