Головна » 2010 » Декабрь » 18 » «Підлідний» човен займеться дослідженням Антарктики
10:33
«Підлідний» човен займеться дослідженням Антарктики
science.compulenta.ru
Підлідний човен, дослідженням Антарктики, лід, субмарина, Американський геофізичний союзу        Сигароподібний автономний пристрій, що нагадує звичайну субмарину, здатний «вгризатися» в лід і вивчати його властивості, а також шукати  там мікроорганізми. Апарат завдовжки 8,5 метра і діаметром 56 сантиметрів розроблений і побудований в компанії DOER Marine. Він носить назву SIR - скорочення від sub-ice rover (букв. «підлідний волоцюга»).

«Бродяга» може бурити свердловини глибиною до 800 метрів і пробивати ходи до 20 кілометрів.

Пристрій, важить майже тонну, обладнаний п'ятьма відеокамерами, механічною рукою-маніпулятором для збору зразків і цілим комплектом різноманітних датчиків і приладів. Управління здійснюється шляхом передачі сигналу з поверхні через приєднані оптоволоконні кабелі.

Оператор може самостійно направляти «підводний човен», орієнтуючись по зображенню з камер, або перейти на автоматичний режим. В останньому випадку апарат використовує ті ж прилади, які застосовуються в морській навігації, - зокрема гідролокатор і гірокомпас.

Машина була продемонстрована на що проходить в ці дні конференції Американського геофізичного союзу. Геолог Росс Пауелл з Університету Північного Іллінойсу говорить, що основною її завданням стане дослідження шельфового льодовика Росса на предмет виявлення рівня, де тепла океанічна вода проникає в товщу льоду і прискорює його танення.

Випробування планується провести в березні 2011-го на озері Тахо в США, а в кінці того ж року або на початку 2012-го робот зможе приступити до роботи в Антарктиці.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1625 | Додав: wiktor | Теги: Підлідний човен, субмарина, дослідженням Антарктики, лід, Американський геофізичний союзу | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar