Головна » 2011 » Май » 1 » Дивовижний льодовик з Аляски
12:36
Дивовижний льодовик з Аляски
 лід, льодовик, Аляска, Бенч, канал, гляціологія   Вчені-гляціологи з американського Університету Монтани нещодавно завершили дослідження на льодовику Бенч, який розташований в Алясці. Вчені визначили, що в льодовику розміщується система каналів, яка, як припускають фахівці, є характерною рисою будь-якого великого льодовика.
      Проведені роботи, основна частина яких припала на південний схід Аляски, включала буріння 28 свердловин, глибина кожної становила 50 метрів. Ці свердловини були пробурені на льодовику Бенч, який розташований у горах Чугач. Після аналізу отриманих в результаті проведених досліджень даних, виявилася ціла система з порожнин, заповнених водою.
      Всі ці порожнини займають близько 0,3% від обсягу льодовика, що є досить значним показником. Можливо, що такі канали утворюються в результаті підвищення тиску верхніх шарів льоду на льодовику.
      Як відзначають фахівці, отримані дані є дуже корисними для визначення швидкості танення льодовиків і визначення деяких інших показників. У результаті стає можливим більш точно визначити динаміку пересування льодовиків, як в даний час, так і в минулому. Природно, ці матеріали дозволяють і складати досить тонкий прогноз.
Фото: www.segodnya.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2406 | Додав: wiktor | Теги: аляска, Льодовик, гляціологія, канал, Бенч, лід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar