Головна » 2011 » Март » 5 » Лід навиворіт
22:06
Лід навиворіт
антарктика, Антарктида, лід, аналіз      Аналіз льоду Антарктики показав, що крижаний покрив цього континенту формувався знизу вгору, повідомляє BBC News з посиланням на публікацію в журналі Science. Ця інформація була отримана після вивчення структури льоду над плато під назвою Dome A. У цьому місці знаходиться самий товстий шар льоду у всій Антарктиці. Виявилося, що 24% льоду в цьому шарі замерзало не зверху вниз, як вважали вчені і як це зазвичай буває, а знизу вгору. Решта лід формувався у звичному напрямку - зверху вниз, під впливом низьких температур і снігу, який лягав на поверхню води.

Вчені припускають, що вода, що перетворилася в незвичайний лід, лежала в глибині, під уже сформованим шаром арктичного льоду. Замерзати їй не дозволяло дуже високий тиск, а також тепло, що виходить від поверхні Землі. Але в міру того, як ця вода виштовхує вище до поверхні льоду, вона починала замерзати і ставала частиною льодовикового покрою. Не виключено, що в деяких місцях крижаний покрив не менше ніж на половину складається з такого льоду.

У ході дослідження також вдалося встановити приблизний вік крижаного покриву Антарктики. До справжнього моменту вченим вдалося виявити лід віком 800 тис. років, проте вони розраховують знайти лід, що сформувався більше мільйона років тому, після того як зможуть глибше проникнути в товщу льоду. Відкриття льоду, зростаючого «знизу вгору» може навіть наблизити цей момент, так як древній лід може виявитися ближче до поверхні, ніж передбачалося.

Нагадаємо, що серед причин, по яких Антарктика залишається найхолоднішим місцем на Землі, є відсутність біля неї теплих течій, подібних Гольфстріму, а також та обставина, що існуючий у Південного полюса материк є найвищим з усіх шести, що є на Землі. Середня висота Антарктичного континенту становить більше 2 тис. м, тоді як наступна за ним по висоті Євразія має середню висоту всього близько 900 м.

Глобальне потепління клімату торкнулося і цієї частини планети. Встановлено, що з 1950 року температура на континенті, що містить у собі до 90% всього льоду на планеті, піднялася, принаймні, на 0,5 ° С. У разі якщо льоди Антарктиди почнуть танути, рівень світового океану може піднятися на 57 м, що призведе до затоплення таких великих міст, як Пекін і Лондон.
Фото: geografica.net.ua/
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2866 | Додав: wiktor | Теги: Антарктида, Антарктика, Аналіз, лід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar