Головна » 2010 » Декабрь » 11 » У гренландського льоду є секретна зброя проти потепління
11:50
У гренландського льоду є секретна зброя проти потепління
reallynatural.com
Гренландія, глобальне поткпління, лід, зміна клімату        Величезні крижані покриви Гренландії демонструють дивовижну стійкість до глобального потепління. Вони і надалі будуть танути дуже повільно, але тільки за умови поступового нагрівання поверхні Землі. У разі різких змін чекай біди.

Нагадаємо: колапс гренландського льодовикового щита призведе до підвищення рівня моря на 6,5 м. Однак навіть у тому випадку, якщо температура зросте на 8 ˚ C в порівнянні з нинішньою, танення займе близько тисячі років.

Побоювання гляциологов пов'язані головним чином з водою. У міру танення льодовика вона стікає до його основи. У теорії це повинно змусити льодовик швидше сповзати в океан і, отже, швидше зникати.

Не все так просто, стверджує Крістіан Шуф з Університету Британської Колумбії (Канада), що побудував модель реакції льодовика на талі води. За його словами, льодовики здатні позбавлятися від надлишків води шляхом зміни внутрішньої структури.

Гляціолог Родерік Ван де Вал з Утрехтського університету (Нідерланди) підтверджує: розплав збільшується, а швидкість танення льодовика - ні.

Льодовики володіють двома дренажними системами. Вода може прорізати в льоду канали, добиратися до землі і йти. А може накопичуватися у внутрішніх порожнинах, якщо льодовик проходить через нерівності грунту. В останньому випадку вода змащує «днище» набагато довше.

Тим не менш модель пана Шуфа показує, що, коли кількість талих вод перевищує критичне значення, починається створення більш широких каналів. У результаті вся вода вище критичної кількості просто стікає, і льодовик тане повільніше.

Є у всьому цьому одне «але». Зміна клімату може призвести до зростання числа погодних екстремумів, а ці останні - до короткочасного збільшення кількості талих вод. Дренаж з нею не справиться, і швидкість танення льодовика підвищиться.

Це і справді проблема, бо в нинішньому столітті в Гренландії очікуються проливні дощі. Втім, Хілмар Гудмундссон з Британської антарктичної служби стверджує, що зв'язок між зливами і прискоренням льодовиків поки не спостерігалася. Для того щоб ефект кидався в очі, потрібна справді жахлива буря.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2412 | Додав: wiktor | Теги: зміна клімату, глобальне поткпління, лід, Гренландія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar