Головна » 2011 » Апрель » 7 » Вплив людини на коралові рифи
09:53
Вплив людини на коралові рифи
коралові рифи, людина, глобальний вплив, біорізноманіття, екосистема   Вчені з університету Далхаузі (Dalhousie University), Канада, і з організацій ще 48 країн світу, протягом двох років досліджуючи глобальний вплив людської популяції на коралові рифи, виявили, що надзвичайно різноманітні рифові рибні системи найбільш уразливі для погроз з боку людини.

Як з'ясувалося, здатність рифових рибних систем забезпечувати людство продуктами і послугами швидко зростає із збільшенням кількості видів. Однак зростання людської популяції заважає рифів нормально функціонувати. Крім того, найбільш різноманітні рифові системи страждають від пошкоджень, що наносяться стрес-факторами, які провокує людська популяція.

Ступінь цієї шкоди буде збільшуватися, тому що 75% світових рифів розташовуються біля населених пунктів, а також тому, що близько 82% тропічних країн з кораловими рифами можуть подвоїти своє населення протягом найближчих 50-100 років.

Дослідження також продемонструвало, що постійна біомаса скорочується зі зростанням щільності людського населення і чим більш різноманітна рифова система, тим сильніше скорочується біомаса.

Раніше експерти прогнозували, що в найближчі 20 років всі рифи відчують згубний вплив глобального потепління. Зокрема, до 2030 року майже половина коралових рифів перенесе вицвітання, а до 2050 року з такою проблемою зіткнуться 95% рифів.

Розвиток міст, берегової інфраструктури та сільського господарства відповідально через хворобу коралів більшою мірою, ніж підвищення температури морської води. Ще одна біда - це поступове скорочення pH морської води, оскільки вона абсорбує все більша кількість вуглекислого газу. Шкодять коралів і водорості caulerpa sertularioides, які витісняють флору крихких екосистем і порушують ланцюг харчування безхребетних.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2621 | Додав: wiktor | Теги: екосистема, глобальний вплив, коралові рифи, біорізноманіття, Людина | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar