Головна » 2011 » Январь » 15 » Рифи врятують Пуерто-Ріко
22:21
Рифи врятують Пуерто-Ріко
    Глибоководні коралові рифи, відкриті біля узбережжя Пуерто-Ріко, дають надію на збереження унікальних острівних екосистем, повідомляє Associated Press. Відкриття було зроблено в рамках великої програми Національної океанічної та атмосферної адміністрації США (US National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) з вивчення глибоководної фауни Карибського моря.

Смуга нововідкритих рифів довжиною 19 км тягнеться вздовж південно-західного узбережжя острова Пуерто-Ріко на глибині понад 150 метрів. Тваринний світ цих рифів досить різноманітний: крім декількох видів коралових поліпів, тут також мешкають різні губки, а також безліч видів риб, наприклад, группери і рифові акули.

Зроблене відкриття надзвичайно обрадувало вчених, що побоювалися за тендітну природу острова. Тепер, коли стало відомо, що в глибинах океану біля прибережних екосистем є настільки потужна підтримка, надії на їх збереження стало більше, упевнений професор Річард Аппельдорн (Richard Appeldoorn) з університету Пуерто-Ріко. Ернесто Діас (Ernesto Diaz), керівник Програми з управління прибережною зоною Пуерто-Ріко (Puerto Rico's Coastal Zone Management Program), закликає до подальшого вивчення і охорони морських екосистем і нагадує, що поки тільки 22% пуерторіканський вод виділено в охоронювані природні зони.

Днями Пуерто-Ріко і прилеглі Американські Віргінські острови (US Virgin Islands) увійшли до складу створеного під егідою NOAA Карибське регіональне океанічне партнерство (Caribbean Regional Ocean Partnership), метою якого є спільне екологічно відповідальне використання та охорона місцевих вод. Створення Партнерства відображає курс, взятий адміністрацією президента Обами на більш екологічне ставлення до океанічних узбереж країни. Мабуть, у найближчому майбутньому до Партнерства приєднаються Домініканська Республіка і Британські Віргінські острови.

Екосистеми Карибського моря в минулому 2010 понесли величезні втрати від квітневої катастрофи на вишці Deepwater Horizon, в результаті якої в море витекло не менше 4,9 млн барелів нафти. На початку вересня ПП ледь не повторилося в результаті пожежі на інший нафтовій платформі. А ще за кілька років до описуваних подій природі Мексиканської затоки був нанесений ще один потужний удар: в результаті різкого збільшення потоку добрив, що надходять в ці води з течією річки Міссісіпі, мертва зона біля узбережжя штату Луїзіана збільшилася до 22 квадратних кілометрів. У світлі цих подій дії адміністрації Обами з порятунку морських екосистем США є, безумовно, правильними. Будемо сподіватися, що вони не надто запізнилися.
Фото: livesea.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1827 | Додав: wiktor | Теги: екосистема, Пуерто-Ріко, коралові рифи, карибський басейн | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar