Головна » 2010 » Октябрь » 2 » У Тихому океані знайдений скам'янілий кораловий риф
22:14
У Тихому океані знайдений скам'янілий кораловий риф
коралові рифи, Тихий океан      Співробітники Університету Воллонгонг (University of Wollongong, Австралія) виявили кораловий риф, який існував навколо вулканічного острова Лорд-Хау тисячі років тому. Острів знаходиться в південній частині Тихого океану, в 600 км від південно-східного берега Австралії.

За словами професора-геоморфолога Коліна Вудрофф, що керував дослідженням, скам'янілий риф розташовується в 30 метрах нижче поверхні острова. Дослідники узяли зразки рифа і встановили, що у минулому він був у двадцять разів більше, ніж сьогодні.

Ймовірно, риф виявився затоплений близько 9-7 тисяч років тому з-за раптового підйому рівня моря. Після цього він і «стиснувся» до нинішнього розміру.

Учені підкреслюють: море піднялося надзвичайно швидко, і сталося це, швидше за все, в результаті зростання атмосферних температур, що викликали танення антарктичного крижаного щита. Г-н Вудрофф вважає, що риф може знову почати рости під впливом глобального потепління.

Ну а зараз команда фахівців на чолі з Коліном Вудрофф досліджує Піраміду Болла - найвищу скелю у світі: її висота над рівнем моря становить 562 м при ширині 200 м. Цей вулканічний скеля, що зовні нагадує вітрило, розташовується в 26 км на південь від острова Лорд -Хау. Вчені хочуть з'ясувати, чи є схожий риф навколо Піраміди Болла ...

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3015 | Додав: wiktor | Теги: коралові рифи, Тихий океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar