Головна » 2010 » Декабрь » 29 » «Симулятор Землі» допоможе передбачати майбутнє
10:58
«Симулятор Землі» допоможе передбачати майбутнє
tetravol.com
Симулятор Землі, прогноз, моделювання, uturICT, особливості навколишнього середовища      У всякому разі так вважають автори проекту Living Earth Simulator, який передбачає моделювання всіх процесів, що відбуваються на нашій планеті.

«Симулятор живої Землі» (Living Earth Simulator) об'єднає інформацію про природні явища та особливості навколишнього середовища, а також про всі аспекти людської діяльності. Потім за допомогою суперкомп'ютерів можна буде встановити наукове обгрунтування того, що відбувається і виявити логічні зв'язки, що згодом, можливо, дозволить здійснювати прогнозування.

Створення «симулятора Землі» входить в програму Євросоюзу FuturICT, на яку виділено € 1 млрд. Повідомляється, що ініціатива об'єднає сотні кращих європейських наукових умов. Вона стартує в січні 2013 року. До 2015-го передбачається отримати перший працездатний прототип, а у 2022 року має запрацювати повноцінний планетарний симулятор.

Керівник програми, професор соціології Швейцарського федерального технологічного інституту (ETH) Дірк Хельбінг обгрунтовує почин такими міркуваннями: завдяки Великому адронному колайдеру та іншим новаторським науковим приладів та установок ми знаємо про фізичних законах більше, ніж про закони, за якими живе наша власна планета і її мешканці ; тепер прийшов час «зіштовхнути» один з одним різні галузі знання.

Як вважають розробники, у разі реалізації проекту людство якщо не вирішить, то хоча б зрозуміє суть багатьох соціальних і економічних проблем - суспільної нестабільності, військових конфліктів, поширення захворювань і т. п.

Критики задумки висловлюють сумніви в тому, що вдасться звести воєдино такі гігантські масиви даних, а також створити ефективні засоби їх обробки - як програмно, так і на рівні «заліза». Невідомо також, наскільки вийде інтерпретувати таку інформацію, адже ні економіка, ні соціологія до цих пір не виробили потужних прогностичних механізмів.

Однак учасники Living Earth Simulator налаштовані оптимістично. Вони мають намір використовувати вже наявні бази даних - такі як Wikipedia і Google Maps, а також напрацювання в області комп'ютерного дослідження фінансових ринків і, скажімо, кліматичних змін.

Зрештою, зауважує доктор Хельбінг, ми не маємо права не використати накопичені знання і можливості штучного інтелекту на благо людства.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1842 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, Симулятор Землі, особливості навколишнього середовищ, Моделювання, uturICT | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar