Головна » 2010 » Декабрь » 31 » У наступаючому році Сонце здатне на особливі подвиги
09:44
У наступаючому році Сонце здатне на особливі подвиги
Сонце, сонячна активність, 2011 рік, електромагнітна радіація, прогноз      Наближення сонячної активності до пікового періоду буде супроводжуватися потужними викидами електромагнітної радіації. Це створює загрозу для різного устаткування і приладів, однак глобальних катаклізмів, пов'язаних з нашим світилом, вчені не очікують.

Нинішній 11-річний сонячний цикл почався в 1996 році. З невідомих причин він затягнувся, і тепер Сонце «прокидається» перед піком, який буде досягнутий у середині 2013-го.

Як розповідає Джо Канчес, фахівець Центру передбачення космічної погоди при Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень США, протягом приблизно двох з половиною років до і після піку сонячна активність близька до максимальної.

У цей період відбуваються коронарні масові викиди (або просто спалахи на Сонці), які являють собою потоки іонізованих частинок, стікали з сонячної корони. Протягом кількох годин вони досягають магнітного поля Землі і вступають у взаємодію з ним. Це «протиборство» ми можемо спостерігати у вигляді полярних сяйв.

Якщо сама Земля переживе таку атаку більш-менш спокійно, то ось рукотворним об'єктам, створеним людиною, може бути непереливки. У першу чергу небезпека загрожує телекомунікаційним супутником, які знаходяться на геостаціонарній орбіті на висоті близько 36 тис. км (від неї, на жаль, не вберігся апарат Galaxy 15), а також супутників GPS, чия траєкторія пролягає на висоті приблизно 20 тис. км. На поверхні планети уразливими є лінії електропередач, мережі передачі даних і в деякій мірі нафто-і газопроводи.

За підрахунками американських метеорологів, фінансові збитки від потужної електромагнітної бурі можуть перевищити збитки від серйозного урагану. В якості запобіжних заходів конструктори супутників змушені застосовувати надміцні матеріали - навіть якщо це збільшить загальні витрати. Крім того, використовуються «запасні» апарати.

Г-н Канчес вважає, що страхітливі наслідки сонячної активності дещо перебільшені, однак небесне світило ще мало вивчено. І в будь-який момент воно може піднести нам сюрприз - на зразок знаменитої геомагнітної бурі 1859 року, з-за якої по всій Європі і Північній Америці відмовила телеграфний зв'язок, а полярні сяйва було видно навіть у тропіках.
Фото: http://www.antarctica.gov.au
Джерело: http://science.compulenta.r
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2247 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, сонячна активність, електромагнітна радіація, сонце, 2011 рік | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar