Головна » 2010 » Декабрь » 27 » Сьогодні народився Гончар Анатолій Іванович
19:58
Сьогодні народився Гончар Анатолій Іванович
www.focus.ua
Гончар Анатолій Іванович, День народження, океанограф, 27 грудня    Сьогодні народився видатний український вчений-океанограф Гончар Анатолій Іванович. Учений у галузі акустичної океанографії, гідроакустичних методів і засобів вивчення дна океанів і морів. Доктор технічних наук (1988), член-кореспондент НАН України (2006). Директор Науково-технічного центру панорамних акустичних систем НАН України (з 1993 р.). Заслужений діяч науки і техніки України (2002). Лауреат Державної премії СРСР (1981).

Народився 27 грудня 1931 року в родині робітників в м. Оріхів Запорізької області. У період служби в повітрянодесантних військах Радянської армії закінчив екстерном середню школу (1956), згодом — Львівський політехнічний інститут (1961).

А.І. Гончар понад 30 років працював в НДІ "РИФ" Міністерства суднобудівної промисловості СРСР у м. Бєльці Молдовської РСР, де пройшов шлях від інженера до заступника генерального директора Виробничого обєэднання ім. В.І. Леніна — головного конструктора, наукового керівника багатьох науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт з гідроакустичного приладобудування, які виконувались за постановами ЦК КПРС та Ради Міністрів СРСР в забезпечення стратегічних задач ВМФ та народного господарства СРСР.

Захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук (1979) та доктора технічних наук (1988).

Під науковим керівництвом та за безпосередньої участі А.І. Гончара виконано великий цикл фундаментальних теоретичних і масштабних експериментальних досліджень, пов'язаних з вирішенням питань забезпечення високої імовірності виявлення особливостей донного рельєфу та затонулих об'єктів, підвищення продуктивності гідроакустичних засобів вивчення дна океанів і морів, впливу мінливих умов підводного спостереження на ефективність гідролокаторів. Результати цих досліджень збагатили теорію новітніми даними та дозволили створити теоретичні основи та методологію розробки високоефективних багатоцільових панорамних акустичних систем, які використовуються ВМС СНД та інших країн, науковими установами, ВНЗ, дослідниками, творцями гідроакустичної апаратури для вивчення та освоєння Світового океану. Ним створено наукову основу та засоби для досліджень Світового океану з глибинами від 5 м до 6000 м зі смугою огляду від 20 м до 25600 м на кожний борт, виявлення з імовірністю Р 0,9 донних об'єктів і деталей донного рельєфу з еквівалентним радіусом цілі від 0,1 м.

А.І. Гончар — головний конструктор ряду перших вітчизняних панорамних гідролокаторів та гідроакустичних комплексів бокового огляду ГЕБО-100, ГКБО-500, ГКБО-2000, прийнятими на озброєння ВМФ СРСР; забезпечення програми розвідки сировинних ресурсів Світового океану гідролокатора великої дальності дії ГБО-6000 зі складним зондуючим сигналом; першого цілком автоматичного гідролокатора "Зйомка-Янтар" для автономного ненаселеного підводного апарата з глибиною використання до 6000 м, які перевершували відомі зарубіжні аналоги.

А.І. Гончар очолив створену в Запоріжжі єдину академічну установу — Науково-технічний центр панорамних акустичних систем Національної академії наук України, який успішно розвивається, виконує за планами НАН України та Постановами КМУ фундаментальні та прикладні дослідження з метою розробки нових високоефективних панорамних гідроакустичних засобів, спрямованих на забезпечення розвитку економіки та зміцнення науково-технічного потенціалу України (1993).

Під керівництвом А.І. Гончара створено нові гідроакустичні засоби: ГБО-100М, ГБО-50, ГБО-100МП, ГБО-100МПА, ЕМ-100, експериментальний зразок параметричного профілографу, які відповідають сучасним вимогам обробки інформації, її збереження та відображення, і забезпечують на світовому рівні виконання досліджень Світового океану та Антарктики, успішно використовуються для екологічних обстежень дна Дніпра, Азовського та Чорного морів.

За участі науковця виконано значний цикл фундаментальних теоретичних і експериментальних досліджень, що дозволило створити засади загальної теорії панорамної гідролокації, положення якої викладені вперше в СНД у чотирьох монографіях "Проблема создания высокоэффективных многоцелевых гидролокаторов бокового обзора" (1998), "Теоретические основы создания панорамных гидроакустических систем" (1999), "Гидроакустические методы и средства исследования дна океана" (2002) та "АНПА. Гидроакустические системы" (2008).

А.І. Гончар — автор понад 170-ти наукових праць у галузі океанографії, понад 30-ти авторських свідоцтв СРСР та 12-ти патентів України на винахід, головний редактор щорічного міжнародного збірника наукових праць "Гідроакустичний журнал", член редколегії журналу "Геоінформатика", член Санкт-Петербурзького гідрографічного товариства, член координаційної ради з питань розвитку інфраструктури о. Зміїний при Верховній Раді України, науковий координатор робіт з боку України у спільній Російсько-Українській програмі "Моніторинг структури хвильових процесів, що генеруються в літосфері й інших геосферах Землі на території Півдня Європейської частини Росії та України (включаючи Кримський півострів, Краснодарський край, шельф Азовського і Чорного морів) у результаті зовнішніх і внутрішніх впливів, з урахуванням еволюції неоднорідних (резонансних) сейсмогенеруючих структур, що визначають режими сейсмічності та масштаби природних і техногенних катастроф", науковий координатор робіт з боку НАН України в Запорізькій області, радник Гетьмана Українського Реєстрового Козацтва, генерал-полковник УРК, веде плідну науково-практичну та науково-організаційну роботу.

Особливу увагу професор приділяє вихованню наукової молоді, створенню необхідних умов для плідної творчої роботи молодих спеціалістів, підготовки наукових кадрів. За його ініціативою відкрито спеціалізацію "Фізичні основи гідроакустики" на фізичному факультеті Запорізького національного університету, створено спільну зі ЗНУ лабораторію з питань математичного моделювання та отримано дозвіл на підготовку наукових кадрів через аспірантуру за спеціальністю 04.00.10 — "Геологія океанів і морів".

Науковець відзначений численними нагородами, серед яких "За освоение целинных и залежных земель" (1958), "За доблестный труд. В ознаменование 100-летия со дня рождения В.И. Ленина" (1970), медаль "Имени летчика-космонавта СССР Ю.А. Гагарина"(1985), медаль "25 лет космической эры" (1985), медаль "Имени академика С.П. Королева"(1986), медаль "Захиснику Вітчизни"(1999), медаль "За пользу и верность" (2005), бронзовий козацький хрест ІІІ ступеня (2005), медаль "60 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг." (2005), срібний козацький хрест ІІ ступеня Українського Реєстрового Козацтва (2006), орден "За плодотворное сотрудничество" (2006), медаль Національного антарктичного наукового центру (2006), медаль "За розвиток Запорізького краю" (2006), орден "Честь і Слава" ІІІ ступеня (2007), орден "За заслуги перед Запорізьким краєм" ІІІ ступеня (2008), відзнака Національної академії наук України "За наукові досягнення" (2008), "Відзнака за досягнення в галузі науки і техніки" (2009), медаль "65-летие Победы в ВОВ" (2010).

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1788 | Додав: wiktor | Теги: океанограф, день народження, Гончар Анатолій Іванович, 27 грудня | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar