Головна » 2011 » Январь » 4 » Сьогодні відбудеться перше в нинішньому році сонячне затемнення
10:17
Сьогодні відбудеться перше в нинішньому році сонячне затемнення
      Побачити, як тінь Місяця закриває Сонце, зможуть жителі Європи, Близького Сходу, Середньої Азії та Північної Африки.

Затемнення почнеться о 06.40 за Гринвічем (08.40 за Києвом), коли півтінь Місяця торкнеться земної поверхні на півночі Алжиру. Потім тінь, рухаючись на схід, пройде через північну Африку, Європу, Близький Схід до північної Індії та північно-східного кордону Казахстану.

У максимумі затемнення, в 08.51 за Гринвічем (10.51 за Києвом), Місяць закриє сонячний диск на 86%. Цю картину зможуть побачити жителі Швеції, Фінляндії, Прибалтики та російського Північно-Заходу. У Копенгагені фаза затемнення досягне 82,6%, а в Лондоні - 74,7%.

На європейському Середземномор'ї, у Франції та Німеччині максимальна фаза затемнення складе близько 60%. У Парижі затемнення досягне фази в 73,2%, а в Мадриді - 57,6%.

Жителі Північної Африки і Близького Сходу зможуть спостерігати тільки, як Місяць закриє від 40% до 20% сонячного диска. У Каїрі буде спостерігатися "половина" затемнення - 55,1%, приблизно така ж картина буде видно в Єрусалимі і Тегерані. Північніше, в Стамбулі, максимальна фаза затемнення досягне 71,3%.

Всього жителі Землі у новому році можуть стати свідками шести затемнень - чотирьох приватних сонячних і двох повних місячних.

Друге сонячне затемнення відбудеться 1 червня. У точці його максимуму, яка знаходиться на узбережжі Баренцевого моря в районі російського острова Колгуєв, в Архангельській області, Сонце закриється на 60%. Це затемнення можна буде спостерігати в усій східній Арктиці, на півночі Канади, на Камчатці і в інших регіонах російського Далекого Сходу.

Перше в 2011 році місячне затемнення відбудеться 15 червня. Його можна буде побачити в Індії, на Близькому Сході, в Африці і в південній Європі. Майже відразу слідом за ним, 1 липня, буде наступне часткове сонячне затемнення. Місячна тінь лише злегка (на 0,09%) затінити сонячний диск, причому ця подія буде видно тільки в океані біля берегів Антарктиди, на південь від Південної Африки.

Наступне сонячне затемнення відбудеться 25 листопада. Воно теж буде "антарктичним" і цього разу майже повним. Сонце в максимумі затемнення буде закрито Місяцем на 90,4%. Проте бачити цю подію можна буде тільки в Антарктиді і оточуючих південний континент морях.

Останнім затемненням 2011 року стане повне місячне затемнення 10 грудня, яке можна буде побачити майже в будь-якій точці Євразії і в Австралії, а також на північно-заході Північної Америки.
Фото: osvita.org.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1678 | Додав: wiktor | Теги: час за Гринвічем, сонячне затемнення, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar