Головна » 2011 » Октябрь » 27 » Споживання води зростає швидше, ніж населення
11:01
Споживання води зростає швидше, ніж населення
 вода, водні ресурси, населення, інститут світових ресурсів  Роль, яку в двадцятому столітті грала нафта, у столітті двадцять першого перейде до води.
  Кірсті Дженкинсон з Інституту світових ресурсів (США) і її колеги підрахували, що в минулому сторіччі використання води зростало в два з гаком рази швидше, ніж населення.
  За прогнозами тих же фахівців, в 2007-2025 роках витрата води збільшиться на 50% у країнах, що розвиваються і на 18% - в багатих, оскільки жителі сільських районів країн все частіше переїжджають до міст.
  Чи вистачить води на всіх, коли нас стане дев'ять мільярдів? «Води на Землі дуже багато, - міркує Роб Реннет, виконавчий директор Фонду досліджень води (США). - Проблема в тому, що 97,5% - це солона вода, а дві третини прісної заморожені ».
   Сьогодні більше мільярда людей не мають доступу до чистої питної води, а два мільярда з гаком живуть у незадовільних санітарних умовах, в результаті чого кожен рік від хвороб, пов'язаних з водою, гинуть 5 млн людей, і в основному це діти. Лише 8% запасів прісної води на планеті вживається всередину. Близько 70% використовується для зрошення і 22% - у промислових цілях.
  Зниження кількості опадів і забруднення води приведуть до того, що деякі річки втратять своє сьогоднішнє значення. За даними веб-сервісу «Акведук» Інституту світових ресурсів, більше всіх постраждають басейни наступних річок: Мюррей - Дарлінг (Австралія), Колорадо (США), Помаранчева (ПАР, Ботсвана, Намібія, Лесото), Янцзи - Хуанхе (КНР).
   Перебої з водою вже позначаються на економіці. Наприклад, виробник одягу Gap знизив прогноз прибутку на 22% через посуху на бавовняних полях Техасу. Акції газового постачальника Toreador Resources впали на 20% після того, як Франція заборонила видобуток сланцевого газу через побоювання, що стосуються впливу цього процесу на якість води. Продовольчі гіганти Kraft Foods, Sara Lee і Nestle збираються підвищити ціни, щоб компенсувати збільшення витрат на сировину у зв'язку з посухами, повенями та іншими факторами.
   Вихід тільки один - більш ефективне використання водних ресурсів. Наприклад, одне з досліджень показало, що сільське господарство у великих річкових басейнах Африки, Азії та Латинської Америки могло б збільшити продуктивність удвічі, якби навчилося правильно користуватися вже наявної водою.
  Підготовлено за матеріалами Рейтер.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3515 | Додав: wiktor | Теги: інститут світових ресурсів, вода, водні ресурси, Населення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar