Головна » 2011 » Сентябрь » 12 » Справитися з голодом в Африці можна за допомогою банального прогнозу погоди
19:34
Справитися з голодом в Африці можна за допомогою банального прогнозу погоди
 голод, Африка, сезон, прогноз, погода ,врожай  Майбутнє Африки південніше Сахари, де рівень голоду найвищий у світі (сьогодні - майже 30%), залежить від здатності сільського господарства гарантувати продовольчу безпеку в умовах швидкого зростання населення. Єдиний спосіб вирішення цього завдання - підвищення врожайності культур. Загальне виробництво зросло за останні десятиліття, але в основному за рахунок розширення площ. Продуктивність же стагнує з 1980-х. У деяких країнах (Нігер) вона навіть впала.
  Група французьких учених дійшла висновку, що для західноафриканських фермерів серед безлічі технічних можливостей для оптимізації продуктивності (наприклад, метод «зай», мікродобриво) використання кліматичних прогнозів є найперспективнішим і недорогим. Дані Африканського центру метеорологічних програм для розвитку видаються національній метеослужбі кожної африканської країни, але до селян доходять рідко. Через це досі не вдається оцінити потенціал сезонних прогнозів.
  Раніше дослідники змоделювали віртуальну ферму в Сенегалі і прийшли до висновку, що своєчасне інформування здатне підвищити врожайність на 80%. Однак ці попередні результати справедливі тільки для районів з досить високим рівнем опадів - наприклад, для дельти Салум, де можна вирощувати такі вимогливі (а й прибуткові) культури, як арахіс. А що робити хліборобам сахеля (в тому ж Нігері, наприклад), де невеликі і до того ж нерегулярні опади обмежують обробіток навіть найнеобхідніших для існування культур - зернових, проса, сорго? Дійсно, в Нігері, де 75% національного сільськогосподарського продукту дає просо, мало можливостей для маневру, але й там можна збільшити врожайність.
  Польові дані, зібрані місцевими агрономами про фактичну ситуацію з рослинництвом в Нігері, показали, що справа не в ставці на одну культуру. Урожайність залежить від того, коли сіяти і коли застосовувати хімічні добрива (останні, до речі, малодоступні простому фермеру, і їх невдале використання може обійтися в копієчку). Дослідники змоделювали стан справ на нігерской фермі з урахуванням кліматичних прогнозів за 1990-2007 роки. Виявилося, що вони були досить точні, щоб навіть з низьким рівнем деталізації продуктивність місцевого сільгосп зросла на 7%. Більш точна вказівка ??дат початку і закінчення сезону дощів для конкретних регіонів дозволяє збільшити врожайність на 31%.
  Підготовлено за матеріалами AlphaGalileo.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2041 | Додав: wiktor | Теги: погода, прогноз, голод, врожай, африка, Сезон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar