Головна » 2011 » Май » 21 » Виявлена найстаріша шахта Америки
09:03
Виявлена найстаріша шахта Америки
 шахта, археологія, Америка, Чилі  Археологи виявили в Чилі вироблення оксиду заліза, якій 12 тис. років, - найстаріший доказ існування організованої видобутку корисних копалин в Північній і Південній Америках.
  Група дослідників на чолі з Дієго Салазаром з Чилійського університету знайшла 40-метрову траншею поблизу прибережного міста Тальталь в північній частині країни. Її викопали представники культури Уентелаукен - перші поселенці в регіоні. Оксид заліза був їм потрібен як пігменту для фарбування кам'яних і кістяних інструментів, а також, ймовірно, одягу і тіла.
   Тривалість і масштаб робіт свідчать про дивовижний технічному рівні, якого досяг цей народ. «Здобич була трудомісткою діяльністю, яка вимагала спеціальних технічних навичок і певного соціального взаємодії, які передавалися з покоління в покоління», - пишуть р-н Салазар і його колеги.
   За оцінкою вчених, з шахти було вилучено близько 700 м ³, або 2 тис. т породи. Радіовуглецевого датування показала, що вироблення велася приблизно з 10 000 по 8 500 рік до н. е.., після чого було відновлено близько 2 300 року до н. е.. Виявлено понад п'ятисот кам'яних молотів, що відносяться до першого періоду використання шахти.
   До цієї знахідки найстарішою шахтою Америки вважався північноамериканський мідний рудник, що існував 4 500-2 600 років тому.
    Результати дослідження опубліковані в журналі Current Anthropology.
Фото: ua.korrespondent.net
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2253 | Додав: wiktor | Теги: америка, шахта, Чилі, археологія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar