Головна » 2012 » Май » 20 » Вперше описана гігантська прісноводна черепаха Південної Америки
08:53
Вперше описана гігантська прісноводна черепаха Південної Америки
  Вперше описана гігантська прісноводна черепаха Південної АмерикиДен Кшепка з Університету штату Північна Кароліна (США) і його колеги описали черепаху розміром з невеликий автомобіль, яка мешкала в Південній Америці 60 млн років тому.
  Череп розміром з м'яч для американського футболу був виявлений в колумбійській вугільній шахті в 2005 році. Вид назвали Carbonemys cofrinii, що означає «вугільна черепаха».
  Дослідники відносять тварину до пеломедузових черепах, які відрізняються тим, що в разі небезпеки їх коротка шия згинається, щоб повністю сховатися під панцир.
  Звір мав не тільки колосальні розміри, а й масивні, могутні щелепи, які дозволяли з'їсти все що завгодно, від молюсків до невеликих черепах і крокодилів. Саме відмінним апетитом тварини експерти пояснюють той факт, що в тому ж місці не вдалося знайти інших черепах такого розміру. Дві подібні особини не могли ужитися в одному озері. «Швидше за все, вона з'їла всіх конкурентів в боротьбі за ресурси», - говорить п-н Кшепка.
  Дослідники знайшли сліди укусів на останках інших пеломедузових черепах в тому ж районі, які говорять про те, що на них полювали крокодили. Але навряд чи C. cofrinii слід побоюватися таких нападів.
  Поблизу було виявлено панцир черепахи поменше, яка, ймовірно, належала того ж виду. Він має 172 см в поперечнику.
  Це найбільш ранній приклад гігантизму серед прісноводних черепах. Вид виник приблизно через 5 млн років тому після зникнення динозаврів, коли гігантизм був дуже поширеним явищем в цій частині Південної Америки. Наприклад, найбільша змія, відома науці, Titanoboa cerrejonensis, мала 14 м в довжину і теж мешкала в тих краях 60 млн років тому.
  Причинами гігантизму стали велика кількість їжі, відсутність великої кількості хижаків, величезний ареал і кліматичні зміни (теплий клімат на руку ектотермам, тобто тваринам, температура тіла яких визначається навколишнім середовищем).
  У тій же вугільній шахті знайдено черепаху Cerrejonemys wayuunaiki, яка, можливо, мала спеціальні адаптації для захисту від цих гігантів. Вона володіла панциром товщиною зі шкільний підручник.
    Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Systematic Paleontology.
    Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: Liz Bradford
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 3126 | Додав: wiktor | Теги: гігантизм, Черепаха, шахта, Південна Америка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar