Головна » 2013 » Сентябрь » 24 » Магнітне поле обертає різні шари ядра Землі в протилежні сторони
19:58
Магнітне поле обертає різні шари ядра Землі в протилежні сторони
  Довгий час різні способи дослідження земного ядра давали різні дані про направлення його обертання. Нова модель показує, що колишні методи , як і різноспрямованість руху шарів , пов'язані між собою.
  Філіп Лівермор ( Philip Livermore ) і його колеги з Лідського університету ( Великобританія ) заявляють , що їм нарешті вдалося вирішити загадку про направлення обертання шарів ядра нашої планети.
  Магнітне поле , що породжується зовнішніми шарами ядра , змушує його внутрішні шари крутитися в протилежному напрямку. ( Ілюстрація UL . )


  Сейсмографи , що стежать за коливаннями , які викликані землетрусами , і охоплюють всі більшу глибину земних надр , вказали на те , що тверде ядро , яке значною мірою складається з заліза , обертається з заходу на схід значно швидше , ніж верхні шари планети , на яких живемо ми . Тверда частина ядра , за розмірами приблизно відповідна Місяцю , оточена рідкими зовнішніми шарами , висхідні потоки в яких і породжують магнітне поле Землі .
  А ось спостереження за магнітним полем планети приводили до протилежних висновків: виходило , що ядро ​​(принаймні його зовнішні шари ) має обертатися зі сходу на захід. Причини цього дуже довго залишалися не зовсім ясними .
  Відповідно до моделі , побудованої вченими з Лідса , пояснити протиріччя можна наступним чином . « Магнітне поле штовхає внутрішнє ядро ​​із заходу на схід , змушуючи його обертатися швидше , ніж решту планету. У той же час воно впливає на рідкі зовнішні шари ядра в протилежному напрямку , і ті рухаються зі сходу на захід » , - упевнені пан Лівермор і його команда.
  Те , що , за спостереженнями , магнітне поле Землі хоч і повільно , але змінюється , означає , що через сотні або тисячі років напрямок обертання може стати іншим , і так , безсумнівно , вже траплялося в минулому. Всього 800 тис. років тому стрілка компаса показала б на південь , де тоді перебував нинішній північний магнітний полюс. Більше того , деякі дані свідчать , що 3 тис. років тому були періоди , коли рідка частина ядра оберталася в східному , а не в західному напрямку.
  Якщо вірити знову представленої моделі , в такі часи внутрішнє тверде ядро повинно було обертатися в західному напрямку , тобто протилежному нинішньому .
  Правдивість гіпотези перевірили за допомогою симуляції на суперкомп'ютері , і виявилося , що вона моделює історію магнітного поля в Землі в 100 разів точніше , ніж всі колишні теорії і моделі. З цього учені роблять висновок , що два шари ядра планети дійсно обертаються в протилежних напрямках , періодично їх міняючи, немов матрасы за 24 часа
  Звіт про дослідження опублікований в журналі Proceedings of National Academy of Sciences ( доступний повний текст).
  Підготовлено за матеріалами Лідського університету.



Фото: UL
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/geologiya/10009075/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3142 | Додав: wiktor | Теги: магнітне поле Землі, шар, сейсмограф, Обертання | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar