Головна » 2011 » Август » 16 » Суд в Гаазі висловив думку про правомірність Декларації незалежності Косова
09:06
Суд в Гаазі висловив думку про правомірність Декларації незалежності Косова
  Косово, суд, Гааага, сепаратизм, геополітика, Сербія Міжнародний Суд в Гаазі висловив свою думку, згідно з якою декларація про незалежність Косово не суперечить нормам міжнародного права, але проблему албанського сепаратизму і права на самовизначення суд не розглядав.
   Міжнародний Суд в Гаазі оголосив вчора вдень думку, згідно з якою самопроголошення незалежності Косово не є порушенням норм міжнародного права, але відмовився коментувати чи мають право косовські албанці на відділення, тобто на самовизначення.
  Первісною реакцією влади в Приштині була заява про "велику перемогу", а глава сербського МЗС Вук Єремич попередив, що політична боротьба ще не закінчена, і що рішення буде прийняте тільки на сесії Генеральної Асамблеї ООН, наміченої на початок осені.
  Як підкреслив сам Суд, "консультативний висновок Суду не має обов'язкового характеру. Від міжнародних організацій та установ, які й подавали позов, залежить, як далі бути з цим вердиктом."
   Міжнародний Суд в Гаазі постановив, що одностороннє проголошення незалежності Косово не порушило норм міжнародного права, заявив в головному залі Палацу миру в Гаазі, головний суддя, японець Хісасі Овада:
  - Суд дійшов висновку, що прийняття Декларації про незалежність 17 лютого 2008 року не порушило ні загального міжнародного права, ні резолюцію 1244 Ради Безпеки ООН. Відповідно, прийняття Декларації не порушило застосовну норму міжнародного права - сказав голова суду Хісасі Овада, зачитуючи консультативного висновку Суду, а також заявив, що це рішення було прийнято в результаті голосування 10 суддів, а 4 суддів були проти.
   Цю думку суду ООН засновано на тому, що автором декларації не були "тимчасові інституції самоврядування в Косово», а група, яка визначила себе як "демократично обраних лідерів народу Косова". Таким чином автори декларації, як і сам документ, на думку суду , діяли поза правовим полем резолюції 1244 ООН, в якій не розглядається явно питання про остаточний статус Косово.
   На думку суду міжнародне право в цілому не забороняє одностороннє проголошення незалежності, не вдаючись в питання про те, чи приведуть у подальшому такі декларації до реальної незалежності.
   Таким чином, суд в Гаазі відповів на запит, який за ініціативою Сербії направила Генеральна Асамблея ООН: "Чи відповідає одностороннє проголошення незалежності тимчасовими інститутами самоврядування в Косово нормам міжнародного права?"
   - Гаазький суд вирішив дати тільки технічну оцінку декларації про проголошення незалежності косовськими албанцями і практично уникнув висловлювань по суті - чи мали право косовські албанці на відділення від Сербії - заявив міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч журналістам після вироку судді Oвади.
   Єреміч сказав, що Сербія продовжить принципову політику мирної політичної боротьби за збереження своєї територіальної цілісності та суверенітету. Рішення суду, за його словами, незабаром має бути представлено в Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, яка зробить політичні висновки з цього питання.
   - Наступним кроком у цьому процесі буде обговорення в Генасамблеї ООН, яка пройде у вересні в Нью-Йорку, і я впевнений, що при голосуванні буде підтверджено правильність політики Сербії, яку ми не поміняємо. Це миролюбна політика, заснована на принципах міжнародного права, і сьогодні в суді ми не почули, чи мав хтось право на відокремлення. Така дискусія це політичні дебати, і вони очевидно, будуть мати місце тільки в Генеральній Асамблеї, - сказав міністр.
   Рішення Міжнародного Суду влада Пріштини охарактеризували як "велику перемогу Косово". Заступник прем'єр-міністра Хайредіна Купи заявив, що суд виніс "справедливе рішення", що підтверджує правильність проголошення незалежності.
   - Це рішення являє собою нову віху для Косово і його громадян - заявив Купи журналістам в будівлі уряду Косово, де в атмосфері радості і веселощів проходив перегляд телевізійного мовлення із залу суду в Гаазі.
   Професор Лондонської школи економіки (LSE) Джеймс Кер Ліндзі повідомив BBC, що це унікальний випадок в історії суду в Гаазі.
  - Хоча всі стверджують, що це лише консультативний висновок Суду, я думаю, що мова йде про щось набагато важливіше і значне. Вердикт у разі Косово може встановити правило яке можна застосовувати для сепаратистів в майбутні роки і десятиліття ", сказав він.
   Один з провідних британських експертів у галузі міжнародного права Філіп Сендс також переконаний, що велика кількість людей в світі дуже уважно поставляться до думки Гаазького суду.
  - Є багато країн, які знаходяться в подібній ситуації. У Канаді - Квебек, в Іспанії - Каталонія, у Великобританії - Шотландія, в Грузії - Абхазії і Південна Осетія, у Китаї - Тибет ... Таким чином, рішення суду може надавати величезне значення, адже мова йде про проблему політичного характеру - говорить Сендс.
   У ході слухань в Гаазі, які тривали з 1 по 11 грудня 2009 року, 14 країн заявили що декларація, прийнята в лютому 2008 року, легітимна, в той час як 12 країн заявили що декларація порушує норми міжнародного права.
Фото: nedelia.lt
Джерело: http://www.geopolitica.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1869 | Додав: wiktor | Теги: Косово, Сербія, геополітика, сепаратизм, Декларація, суд, Гааага | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar