Головна » 2011 » Июнь » 27 » Морські течії прискорюють танення антарктичного льоду
16:10
Морські течії прискорюють танення антарктичного льоду
танення, лід, Арктика, міграція, вид   Течії під льодовиком Пайн-Айленд в Західній Антарктиді стають сильнішими і руйнують лід знизу, прискорюючи танення льодовика в цілому.
  Сьогодні льодовик сповзає в океан зі швидкістю 4 км на рік, втрачаючи близько 80 км ³, - на 50% більше, ніж на початку 1990-х.
   «Порівняно тепла вода піднімається з глибин океану в зростаючу порожнину під шельфових льодовиком. Там, де лід товщі за все, вона найтепліша », - відзначає провідний автор дослідження Стен Джейкобс, океанограф з Земний обсерваторії Ламонт-Доерті при Колумбійському університеті (США).
  У 2009 році пан Джейкобс та його інтернаціональна команда вирушили в море Амундсена на борту криголама «Натаніель Палмер». Одна з цілей експедиції полягала в дослідженні змін океану поблизу шельфового льодовика Пайн-Айленд, який вчені вже відвідували в 1994 році. Виявилося, що за 15 років танення прискорилося приблизно на 50%. Місцева температура океану при цьому збільшилася всього на 0,2 ˚ С, чого недостатньо для пояснення стрибка.
  З'ясувалося, що вся справа в особливостях місцевої геології. В ході тієї ж експедиції група на чолі з Адріаном Дженкінсом з Британської антарктичної служби відправила під шельфовий льодовик робота, який виявив підводний хребет. Дослідники припустили, що хребет колись виконував роль гігантської підпори, сповільнюючи плин льодовика. Відступаючи, льодовик приблизно в 1970-х відокремився від хребта, після чого теплі води дістали доступ до більш глибоких льодовиковим областям. Згодом внутрішня порожнина росла, в неї потрапляло більше теплих глибинних вод, більше талої води випливало, і лід ставав тонше. Ну а оскільки тертя льодовика про морське дно знизилося, прискорилося і його рух в океан. До слова, інші льодовики в море Амундсена теж подрібнювали та розширилися, у тому числі льодовик Туейтса і шельфовий льодовик Гетца.
   Дослідники навіть спостерігали свого роду «кипіння». Щось подібне відбувається у фіордах Гренландії, коли річний стік і танення льодовиків призводять до появи бульбашок на поверхні.
  В останні десятиліття вчені виявили докази того, що в Антарктиді посилюється вітер, і цим теж можна пояснити зміни в циркуляції океанів. Більш потужний циркумполярної вітер підштовхує морський лід і поверхневі води на північ. А це дозволяє теплій воді з глибин підніматися і проникати в порожнини шельфових льодів.
  Пайн-Айленд - один з тих льодовиків, за якими ведеться пильне спостереження. Якщо він повністю розтане, рівень моря зросте на 24 см.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3030 | Додав: wiktor | Теги: Пайн-Айленд, лід, Антарктида, Льодовик, танення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar