Головна » 2011 » Апрель » 1 » Супутник GOCE передав уточнені дані про гравітаційне поле Землі
14:57
Супутник GOCE передав уточнені дані про гравітаційне поле Землі
метеорит, бомбардування, глобальне похолодання, Земля    Супутник Європейського космічного агентства GOCE, який вийшов на орбіту Землі в березні 2009-го, виконав усі необхідні вимірювання для точної побудови моделі геоїда.

Геоїдом називають еквіпотенціальну поверхню земного поля тяжіння. Напрямок нормалі до неї збігається з напрямом сили тяжіння - з лінією схилу. Можна уявити собі геоїд як поверхню Світового океану і сполучених з ним морів при деякому середньому рівні повністю вільною від збурень води, подумки продовжену під материками.

Дані, зібрані GOCE за допомогою шести чутливих акселерометрів, використовуються при побудові карт і допомагають відслідковувати океанські течії, циркуляцію океану і зміни рівня моря. Крім того, гравітаційні вимірювання дають деяке уявлення про процеси, що викликають землетруси.

GOCE відрізняється від інших супутників спостереження тим, що рухається по орбіті зовсім невеликої висоти (близько 260 км), на якій точність переданих даних зростає. Щоб знизити вплив верхньої атмосфери на апарат, його зробили витягнутим і забезпечили іонним двигуном, компенсуючим гальмування. «Палива для гравітаційних вимірювань нам вистачить до кінця 2012 року», - заявляє один з керівників проекту Фолькер Лібіг (Volker Liebig).

Перший варіант геоїда, заснований на вимірах, виконаних GOCE за два місяці роботи, був представлений в червні минулого року. У нинішній поліпшеної версії врахована інформація, отримана за шість місяців спостережень; наступний варіант, ще більш точний, з'явиться восени.

Прес-конференція в Мюнхенському технічному університеті, на якій обговорювалися останні результати роботи GOCE:

Підготовлено за матеріалами Європейського космічного агентства.
Фото: ESA / HPF / DLR
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1873 | Додав: wiktor | Теги: бомбардування, глобальне похолодання, метеорит, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar