Головна » 2011 » Август » 25 » Катаклізм може перенести життя на інші планети
09:13
Катаклізм може перенести життя на інші планети
 Земля , планета, зіткнення, метеорит, біологічний матеріал, життя    Відповідно до теорії, зіткнення нашої планети з кометами чи астероїдами кілометрового розміру, що трапляються з періодичністю в декілька мільйонів років, а більш масштабні події на зразок того, що привело до утворення 180-кілометрового кратера Чікшулуб, відбуваються кожні 100 млн років. Подібні удари можуть викликати масове вимирання видів і розганяти викинуті фрагменти земної кори до швидкостей, що перевищують другу космічну. Потрапивши в міжпланетний простір, такі частинки рухаються по орбітах, що допускає перетину з орбітами інших планет, пише Technology Review.
  Цілком розумним виглядає припущення про те, що фрагменти кори будуть нести на собі біологічний матеріал, який може ініціювати розвиток життя на інших тілах Сонячної системи. Крім того, викинуті частки можуть повертатися на Землю і «перезавантажувати» процес еволюції життя, якщо попереднє зіткнення мало воістину катастрофічні наслідки.
  Щоб обчислити ймовірність кожного з цих двох випадків, вчені змоделювали рух 10242 часток, що випускаються в простір з висоти в 100 км над поверхнею Землі. На тестові частки впливали тільки гравітаційні поля Місяця і планет Сонячної системи, а інші сили не враховувалися. Тривалість модельованого проміжку часу була обмежена тридцятьма тисячами років; як вважається, більш тривалий вплив космічних вражаючих факторів погубить біоматеріал з імовірністю, близькою до стовідсоткової.
  Нескладно зрозуміти, що доля тестових частинок в чому визначалася початковою швидкістю їх руху. Якщо вона незначно перевищувала другу космічну швидкість і дорівнювала 11,22 км / с, за 30 000 років майже 5% всіх часток встигали впасти на Землю, два фрагменти стикалися з Місяцем, а шість - з Венерою. Коли швидкість збільшили до 12,7 км / с, частка земних частинок, які повернулися назад, скоротилася до 0,47%, а однією частці вдалося дістатися до Марса. При початковій швидкості в 16,4 км / с на Землю потрапляла зовсім невелика частина - 0,1% - всіх частинок, тоді як у віддалені області Сонячної системи проникала досить значна їх група. П'ять крупиць в таких умовах досягали Юпітера.
  Зіткнення з Марсом і Юпітером мають астробіологіческое значення, оскільки умови на Червоній планеті і двох супутниках газового гіганта, Європі та Ганімеді, могли сприяти зародженню життя.
  В аналогічному дослідженні 2005 року ці сутички виявлені не були. Швидше за все, розбіжності пояснюються тим, що автори нової роботи розглядали більша кількість частинок.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3076 | Додав: wiktor | Теги: життя, біологічний матеріал, метеорит, планета, Зіткнення, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar