Головна » 2014 » Июнь » 23 » Теплі річки плавлять лід в Арктиці
07:44
Теплі річки плавлять лід в Арктиці

Нові спостереження НАСА привели вчених до висновку, що швидке танення льодів в Арктиці може бути пов'язано з теплими річками, води яких нагріваються в результаті глобального потепління.

«Теплі річки є ключовим чинником, що сприяє високій чутливості арктичного морського льоду до зміни клімату, - заявив вчений з НАСА Сон Нгьем (Son Nghiem). - Ми виявили, що річки ефективно переносять тепло через величезні вододіли в Північній півкулі. Ці вододіли нагріваються на континентах влітку і переносять велику кількість тепла в Північний Льодовитий океан, розтоплюючи льоди Арктики. Саме тому в Антарктиді  льоди тануть набагато повільніше, ніж в Арктиці.

Тепла річкова вода розтоплює північні льоди точно так само, як гаряча вода з чайника плавить кубик льоду

Команда вчених НАСА виявила, що вплив теплих річок на льоди Північної півкулі росте у зв'язку з трьома факторами. По-перше, загальний обсяг води, яка скидається з річок в Північний Льодовитий океан збільшився. По-друге, річки стали теплішими. По-третє, арктичний морський крижаний покрив стає все більш тонким і фрагментованим, тобто більш схильним таненню. Крім того, танення льоду призводить до того, що влітку океан поглинає більше сонячного тепла, що знову ж призводить до посиленого танення льодів.

За допомогою спостережень, зроблених супутником Terra, вчені оцінили кількість тепла, що скидається в Північний Льодовитий океан 72 річками Північної Америки, Європи та Азії. Виявилося, що при середній річній річковій температурі води близько 5 градусів за Цельсієм, річки щорічно приносять в Північний Льодовитий океан стільки тепла, скільки могла б за 50 років виробити вся електрична енергія, вироблена нині в штаті Каліфорнії.

Не виключено, що річки несуть у північні води ще більше тепла, просто у вчених немає надійних інструментів для вимірювання температури води під поверхнею моря, а також температури вод підземних і дрібних наземних річок.

Фото: http://geografica.net.ua
Джерело: http://rnd.cnews.ru/natur_science/geo/news/line/index_science.shtml?2014/03/06/563328
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2308 | Додав: wiktor | Теги: Океан, Арктика, лід, Теплий, Північний, річки, Льодовитий | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar