Головна » 2011 » Август » 1 » Уряд докладає максимум зусиль для повного очищення Україні від небезпечних відходів
12:00
Уряд докладає максимум зусиль для повного очищення Україні від небезпечних відходів
 Базельська конвенція, Міністр екології та природних ресурсів , Злочевський, Посол Індонезії   Міністр екології та природних ресурсів заявив, що наша держава підтримає поправку до Базельської конвенції про заборону ввозити шкідливі вантажі в країни, що розвиваються
  Базельська конвенція - міжнародний документ, що регулює транскордонне перевезення небезпечних відходів. Країни, що розвиваються ось уже кілька років ініціюють внесення до конвенцію поправки, яка забороняє вивозити шкідливі вантажі з країн Євросоюзу та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в інші держави, у тому числі і в Україну.
  «Уряд докладає максимум зусиль для повного очищення Україні від власних небезпечних відходів. І ми повинні гарантувати, що ніякі законодавчі лазівки не допоможуть комусь завозити в нашу країну небезпечні для людини і навколишнього середовища відходи », - заявив міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Індонезії в Україну Нінінг Сунінгсіх Рохадіат.
  На зустрічі обговорювалося питання підтримки України індонезійської-швейцарської ініціативи щодо покращення ефективності Базельський конвенції про контроль за транскордонним перевезенням та утилізацією небезпечних відходів. Микола Злочевський запевнив пані посла в тому, що наша країна готова підтримати і ратифікувати поправку Індонезії до цього міжнародної угоди.
  Щоб дана поправка до Конвенції була прийнята, Індонезії необхідно зібрати кворум голосів держав, що підписали цей договір. Але оскільки кількість учасників Конвенції постійно зростає, країна просто не встигає набрати достатню кількість голосів. Зараз учасниками угоди є 176 держав, і потрібно заручитися підтримкою близько 70 з них.
  Слід зауважити, що Індонезія звернулася до України з проханням про ратифікацію даної поправки ще десять років тому. Але тільки тепер українська сторона в особі Міністерства екології та природних ресурсів всерйоз взялася за розгляд питання. У минулому році Кабмін підготував для Верховної Ради законопроект про ратифікацію швейцарсько-індонезійської поправки. Однак у зв'язку з реструктуризацією державних відомств документ повернувся на доопрацювання. Протягом найближчого часу Мінекології знову направить законопроект на затвердження в Кабмін.
  Посол Індонезії високо оцінила роботу природоохоронного відомства України, спрямовану на очищення території держави від непридатних пестицидів. Нінінг Сунінгсіх Рохадіат також зацікавилася досвідом нашої країни з транспортування небезпечних відходів за кордон на утилізацію. Особливий інтерес у гості викликала стислість термінів, протягом яких Україна має намір повністю позбутися від шкідливих хімічних відходів. Микола Злочевський поділився поточними успіхами свого відомства в цьому напрямку, нагадавши, що проект очищення України від непридатних пестицидів реалізується з випередженням графіка. При нинішніх темпах вже в 2012 році вся наша територія буде позбавлена ​​від несанкціонованих складів отрутохімікатів.
  Усього в 2010-м з України було вивезено 2620 тонн непридатних до використання пестицидів, при цьому повністю очищені Волинська, Чернівецька, Тернопільська області і Севастополь. У поточному році зберуть і вивезуть на переробку непридатні пестициди з Київської, Донецької, Львівської, Харківської, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій, Рівненської областей та Автономної Республіки Крим. На вирішення цієї проблеми з держбюджету виділено майже 150 мільйонів гривень.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.menr.gov.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1554 | Додав: wiktor | Теги: Базельська конвенція, Міністр екології та природних ресур, Злочевський, Посол Індонезії | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar