Головна » 2011 » Август » 28 » В Україні створять систему космічного моніторингу екологічної ситуації
09:02
В Україні створять систему космічного моніторингу екологічної ситуації
 Злочевський, Злочевський, космічний моніторинг, екологічна ситуація, супутник  Мінекології ініціювало створення системи космічного моніторингу екологічної ситуації в країні. За допомогою супутників міністр Микола Злочевський розраховує підвищити ефективність діяльності екологічної інспекції.
  Про «Врятувати наших« бідних »екологічних та лісових інспекторів від корупції», - це завдання напівжартома озвучив міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський на нещодавній закритій презентації у Кабміні нового великомасштабного проекту - впровадження космічного моніторингу стану навколишнього середовища в Україну. За словами міністра, масова незаконна вирубка дерев в нашій країні останнім часом ведеться не на околицях лісу, а в глибині. Інспектори, як правило, виявляють такі вирубки випадково. Коли ж підозра все ж падає саме на них, у відповідь інспектори резонно заявляють, що просто не мають технічної можливості контролювати густі хащі. Вирішити цю проблему в Мінекології вирішили не найдешевшим, але максимально ефективним способом. За станом лісів спостереження буде вестися з космосу.
 Супутник в режимі онлайн передає інформацію в міністерство, і якщо виявлено різке зменшення кількості дерев - інспектор отримує координати і зобов'язаний терміново виїхати на місце злочину. У такому випадку виправдання «я не знав і не міг» вже не спрацює. Інспектор буде змушений передати справу в прокуратуру.
  Подібний космічний моніторинг використовується в 32 країнах світу. У поточному році до них, судячи з усього, приєднається і Україна. Микола Злочевський вже оголосив, що тендер на закупівлю відповідного обладнання і програмного забезпечення відбудеться цієї осені. Про плановані витрати держбюджету на цей проект міністр намагається поки не поширюватися, розраховуючи, що в конкурсі візьмуть участь, як мінімум 4-5 компаній. Лідерами цього ринку на сьогоднішній день є Росія, США і Франція. Намагаються наздогнати їх з розвитку технологій Японія, Індія, Ізраїль і Канада. Якщо представники цих країн зацікавляться українським проектом, ціна під тиском конкуренції може виявитися невисокою - мова буде йти про суму від декількох мільйонів до декількох десятків мільйонів гривень. Втім, тут багато чого буде залежати від «опцій» космічного моніторингу, які будуть закуплені Мінекології. Наприклад, сучасні супутники дозволяють відстежувати переміщення будь-якого об'єкта розміром більше 50 сантиметрів. У випадку з контролем над лісами і заповідниками, можливо, настільки детальний масштаб не потрібно, і тоді вартість системи супутникового стеження знижується в кілька разів.
 За даними "ВД", моніторинг лісів стане лише першим етапом у реалізації цього проекту. Потім Мінекології планує запровадити контроль з космосу за станом річок і озер, відстежуючи рівень води, ерозію берегів і льодохід у паводковий період. Досвід США показує, що космічний моніторинг може бути використаний і в надрокористуванні. Знімки з космосу можуть робитися в різних спектрах, і на їх підставі можна прогнозувати наявність в землі корисних копалин, включаючи нафту і газ. Враховуючи, що нинішній глава Мінекології в 2003-2005 рр.. керував Геологічною службою України, цей напрямок також напевно стане одним із пріоритетних. Одночасно із супутників можна стежити і за екологічними аспектами видобутку. Адже так зване нафтове забруднення далеко не рідкість на українських родовищах. Не кажучи вже про відстійниках шламу при видобувних, гірничо-збагачувальних і металургійних підприємствах. Площі цих відстійників часто нелегально збільшуються за рік на 100-200%, і відстежити це можна тільки з повітря або з космосу.
  Якщо досвід Міністерства екології та природних ресурсів в експлуатації супутникової системи моніторингу виявиться успішним, швидше за все, її візьмуть на озброєння й інші міністерства (див. «Можливості використання космічного моніторингу»). У першу чергу очевидний інтерес МНС. Такі надзвичайні ситуації, як повені та пожежі, у тому числі лісові, відстежувати з космосу набагато простіше. Таким чином, можна буде легко визначити масштаби стихійного лиха, а потім правильно підібрати способи боротьби з ними. Мабуть, не менш в експлуатації космічного моніторингу повинні бути зацікавлені і в Міністерстві аграрної політики. Тут давно зізнаються, що не можуть відстежити, що посіяли аграрії, і навіть яку площу ці посіви реально складають. У зв'язку з цим вельми забавним виглядає досвід впровадження супутникового моніторингу в Краснодарському краї (Росія). Після вивчення знімків з космосу з'ясувалося, що нелегальні посіви там займають величезні території. Після їх легалізації ВВП краю виріс на 10%! В Україні проблема нелегального використання земель теж стоїть вкрай гостро. Так що і надбавка до ВВП всієї країни може виявитися значною. Легше буде Міністерству аграрної політики контролювати і те, що саме сіють фермери. Комп'ютерний аналіз супутникових знімків дозволяє безпомилково визначити посіяну культуру та її площу. Можливо, після цього зникне проблема вирощування виснажує землю соняшнику в Миколаївській та Херсонській областях у незаконних масштабах (понад 14% аграрних земель).
  Втім, передбачається, що на першому етапі плодами роботи нової системи будуть користуватися лише екологи. За словами голови Державної екологічної інспекції Україні Павла Жили, після скорочення штату за підсумками адмін-реформи одна державна інспектор змушений контролювати територію в середньому в 200 кв. км. В таких умовах складно встигати навіть просто реагувати на надзвичайні екологічні ситуації.
  Про повному контролі над усіма природними ресурсами говорити не доводиться. Якщо ж кожен інспектор матиме доступ до системи космічного моніторингу, він на комп'ютері зможе відстежувати ситуацію на довіреному йому ділянці. Схоже, у екоінспекції за нинішньої чисельності (остаточне число працівників поки не відомо - уряд визначається з другою хвилею скорочень) і виходу іншого немає, як переходити на використання сучасних супутникових технологій. До речі, за словами міністра Злочевського, буде закуплена спеціальна комп'ютерна програма, яка автоматично (замість інспекторів) буде визначати розмір заподіяної шкоди природі і тут же розраховувати розмір штрафу.
  Суми штрафів у програму забивати, до речі, поки не поспішають. Якраз до введення космічного моніторингу санкції для порушників екологічного законодавства планується переглянути. З цією ініціативою виступив прем'єр-міністр Микола Азаров. Очікується, що якщо збитки перевищать 100 тис. грн., Винному буде «світити» кримінальна відповідальність. І щоб її уникнути, зауважте, хабар супутнику не даси.
  Є у системи космічного моніторингу і ще одна цікава опція, яка ні в одну відкриту чи зариту презентацію не увійде. За допомогою супутників можна скласти картину зміни ситуації у заповідниках по роках. Якщо накласти цю інформацію на терміни правління в Україні різних влади, можна буде легко побачити, при якому уряді територія того чи іншого заповідника зменшувалася і забудовувалася.
  Судячи з усього, Микола Злочевський вже має ці знімки. За його словами, якщо відстежити незаконну вирубку лісів і підпільне будівництво котеджів на території Массандрівського національного природного заповідника, пік цієї бурхливої ??діяльності припадає на 2005-2007 рр.. Адже саме в цьому період українських виборців запевняли, що влада припинила зловживання і повністю очистилася від корупції.
 МИКОЛА ЗЛОЧЕВСЬКИЙ:
 «Космічний моніторинг забезпечить нам на 100% об'єктивну базу для прийняття рішень»
 Міністр екології та природних ресурсів зізнається, що проект космічного моніторингу особисто для себе визначив як пріоритетний, бо мова йде не тільки про передові технології, а й ... просто про красиве ідеї.
  За даними "ВД", ви вже провели закриту презентацію можливостей космічного моніторингу в Кабінеті Міністрів. Як цю ідею зустріли в уряді?
  - Одразу зазначу, що це була не закрите презентація, а подання проекту для керівництва Кабміну. Презентація для громадськості, в тому числі і для ЗМІ, відбудеться найближчим часом. Вона ще готується. А керівництво уряду сприйняло перспективи космічного моніторингу дуже добре. І можу сказати, чому. Мова йде про максимально об'єктивної інформації для прийняття рішень. Можна говорити, що звітність підприємств в Україні має певну ступінь достовірності, звітність держструктур-свою ступінь достовірності, але об'єктивність інформації з супутників буде максимальною. Ми можемо помісячно відстежувати, як змінюється площа лісів, і оцінити темпи вирубки реально, а не на папері. Космічний моніторинг забезпечить нам на 100% об'єктивну базу для прийняття рішень. Це ж стосується і скандалів із забудовою заповідників. За допомогою цієї технології ми можемо відстежити дату вирубки території, початку і закінчення будівництва. Ця інформація і може стати базою для розслідування правоохоронними органами.
  Фотографії зі супутника можуть використовуватися в судах як доказ?
  -Поки що ні. Але інші країни, які впроваджують космічний моніторинг у різних сферах, вже зрозуміли, що мова йде про максимально об'єктивної інформації, і внесли зміни в своє законодавство. Думаю, не за горами час, коли і в Україну знімок з супутника буде прийматися як докази провини людини, яка завдала шкоди довкіллю.
  Відомо, що Міністерство аграрної політики та МНС теж вкрай зацікавлені в можливостях носміческого моніторингу. Можливо навіть більше, ніж Мінприроди. Чому вирішили почати з вас?
  - Рішення реалізувати цей проект для охорони природи ми прийняли самостійно, ініціювали розгляд цього питання керівництвом уряду, отримали схвалення і, знову ж, самостійно його реалізуємо. 0 необхідності цього проекту для інших міністерств говориться вже не перший рік. Але у нас про багато хороших починаннях тільки говорять, але нічого не роблять. Думаю, якщо у нас все вийде і будь-хто зможе побачити, як у Міністерстві екології та природних ресурсів на великому екрані можна відстежити зміни в будь-якому заповіднику, іншим міністерствам теж захочеться мати щось подібне. Просто хтось повинен бути першим.
  Ви згадали про те, що отримати інформацію про дані космічного моніторингу екологічесной ситуації зможе кожен охочий. Як це буде виглядати?
  - Екологічна інформація не може бути закритою. Тому будь-які інформаційні запити, які можна буде задовольнити за допомогою супутникового моніторингу, будуть братися до роботи. Впевнений, що українським громадським організаціям ця можливість дуже знадобиться. Незалежно від цього, дані космічного моніторингу стану навколишнього середовища будуть у вільному доступі в інтернеті. Так що ознайомитися з цією інформацією зможе дійсно будь-хто.
  Подібний проект - досить витратний. Наскільки виправдано використовувати гроші платників податків на подібні проекти?
  - Космічний моніторинг дозволить вивести з тіні серйозних обертів в тій же лісопереробної промисловості. Зросте і сплата штрафів порушниками. До речі, збільшення розміру цих штрафів ми вже теж готуємо.
 Розмову вів Філіп Некрутов
  А як у них?
 > У розпорядженні «ВД» виявилася інформація про вартість головних проектів космічного моніторингу, які зараз реалізуються в Росії. Це дозволяє приблизно оцінити, наскільки витратними можуть виявитися подібні проекти в Україну.
  Федеральне агентство лісового господарства Росії в 2005 році запустило систему супутникового моніторингу. Щорічно на ці цілі витрачається $ 35-40 млн. З них безпосередньо на закупівлю космічних знімків - $ 5 млн. Решта суми - вартість ноу-хау з обробки та аналізу знімків за допомогою спеціальних програм. У 2010 році на замовлення Міністерства природних ресурсів РФ була розроблена і введена в дослідну експлуатацію інформаційно-аналітична система космічного моніторингу в районі м. Сочі. Загальна вартість проекту склала близько $ 180 млн. Передбачається подальший розвиток цієї системи. У міністерстві в даний час розглядається питання про виділення на ці цілі щорічно неменш $ 30млн-до2015г.В Краснодарському краї на старті перебуває впровадження комплексної геоінформаційної аналітичної системи, яка покликана вирішувати в комплексі питання управління та підтримки прийняття рішень для сільського, лісового господарства, транспорту, зв'язку, містобудування, управління майновими комплексами, охорони навколишнього середовища. Вартість системи - $ 20 млн на рік. У Бурятії на 10% території (60 тис. кв. Км) з 2010 року створена і функціонує система космічного моніторингу для потреб земельно-майнового комплексу республіки. Вартість системи склала $ 1,5 млн, в 2011 році на її підтримання та розвиток виділено $ 1,2 млн. Вартість системи космічного моніторингу, створюваної в інтересах Міністерства сільського господарства РФ, розраховується на рівні $ 5 млн на рік. В Уляновській області зараз реалізується проект створення 3D геоінформаційної системи вартістю $ 11 млн на три роки.
  Ці цифри показують, що вартість проекту може різнитися в десятки разів залежно від складності завдання, глибини обробки даних і навіть рельєфу території. Можна припустити, що введення тільки початкових опцій екологічного супутникового моніторингу в Україну може коштувати $ 4-7 млн. Перехід до комплексної системи контролю за природними ресурсами країни, включаючи потреби інших міністерств, потребуватиме ще щонайменше $ 20 млн.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: www.vd.net.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3622 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, космічний моніторинг, екологічна ситуація, Злочевський | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar