Головна » 2014 » Март » 13 » Вчені підтвердили величезні запаси води в сотнях кілометрів під землею
09:21
Вчені підтвердили величезні запаси води в сотнях кілометрів під землею
     На глибині сотень кілометрів під землею міститься води стільки ж , скільки в світовому океані , правда , у вигляді гідроксильних груп у складі мінералу рінгвудіта , йдеться в статті в журналі Nature.
 
Спостереження за поширенням сейсмічних хвиль при землетрусах показують , що їх швидкість різко змінюється на межі верхньої та нижньої мантій Землі на глибині 410-660 кілометрів. Вчені припустили , що це відбувається через зміни , які зазнає на великій глибині структура мінералу олівіну , що становить більшу частину верхньої мантії. Цю форму олівіну назвали рингвудитом. До цих пір ніхто не бачив Рингвудит, взятий із земної мантії , так як глибина , на якій він повинен залягати , занадто велика для видобутку зразків . 
   Грем Пірсон ( Graham Pearson ) з Альбертського університету в Едмонтоні ( Канада ) та його колеги вперше виявили зразок рингвудиту у вигляді вкраплення в алмазі . Аналіз показав , що 1,5 % ваги зразка становить вода у вигляді гідроксильних груп ( OH) . Якщо цей зразок рінгвудіта - характерний представник граничної зони між верхньою і нижньою мантією , то в ній , за розрахунками вчених , повинно міститися 1,4 · 1021 кілограмів води.
 
"Цей зразок - дуже вагомий доказ того, що глибоко під землею є області , що містять воду. Транзитна зона в надрах Землі , повинна містити стільки води , скільки всі океани , разом узяті" , - пояснив Пірсон.
 
Алмаз , який досліджували вчені , був знайдений в 2008 році в Бразилії . На поверхню землі його, ймовірно , винесла магма при виверженні вулкана. Шириною три міліметри в поперечнику цей коричневий алмаз не уявляв особливої ​​економічної цінності. Купуючи його , вчені хотіли знайти в ньому інший мінерал і виявили Рингвудит майже випадково. Кілька років їм було потрібно для проведення аналізів , які офіційно підтверджують знахідку.
  Частина води , що потрапила в глибинні шари мантії разом з занурюються шарами морської земної кори , подорожує углиб Землі разом з твердими породами і не зникає з них протягом мільярда років.
Фото: http://cdn5.img22.ria.ru/images/99919/11/999191136.jpg
Джерело: http://ria.ru/studies/20140312/999221802.html
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1993 | Додав: wiktor | Теги: вода, олівін, рингвудит, Земля, Надра | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar