Головна » 2011 » Сентябрь » 16 » Марсіанські технології допоможуть знайти воду в земних пустелях
12:50
Марсіанські технології допоможуть знайти воду в земних пустелях
  НАСА, зонд, Марс, Земля, вода, пустеля, пошук Прилад, яким обладнана пара зондів, що кружляють над Марсом , довів свою профпридатність і на нашій планеті.
   Пустельні регіони, що нагадують ландшафти інших планет, займають п'яту частину земної поверхні. Однак далеко не на всіх цих територіях проведена розвідка водних запасів. Виправити непорозуміння взявся Ессам Хеггі з Лабораторії реактивного руху НАСА (JPL).
   Він та його колеги з Паризького інституту геофізики (Франція) і Кувейтського інституту наукових досліджень (КИСИ) застосували технологію «сканування» грунту за допомогою радіохвиль частотою 40 МГц. Протягом двох тижнів команда облітала на вертольоті одну з кувейтських пустель на висоті трьох сотень метрів, займаючись пошуками підземних водоймищ, що залягають на глибині від 20 до 65 м.
  Як і очікували дослідники, підгрунтовий радар виявився здатний знаходити воду і картировать її місце розташування, що пізніше підтвердилося наземними пробами. Раніше космічні різновиди пристрої стояли на марсіанських орбітальних апаратах Mars Reconnaissance Orbiter (НАСА) і Mars Express (ЄКА); воду зондам вдалося виявити, але тільки в замерзлому стані.
  Надалі земну версію радара також передбачається вивести на орбіту. Крім суто практичних завдань, він допоможе стежити за змінами клімату, «лакмусовими папірцями» для яких служать зараз полярні регіони і лісові масиви. Палеокліматологія теж отримають в своє розпорядження цей корисний науковий інструмент, зазначає пан Хеггі.
  Підготовлено за матеріалами Лабораторії реактивного руху.

Фото: www.moidesktop.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3644 | Додав: wiktor | Теги: зонд, пустеля, НАСА, Пошук, вода, марс, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar