Головна » 2014 » Февраль » 6 » Вода може існувати біля нижньої межі мантії
09:09
Вода може існувати біля нижньої межі мантії
   Вода може бути присутньою в мантії Землі аж до її нижньої межі біля самого ядра планети на глибині до трьох тисяч кілометрів.
   Це показали експерименти , результати яких оприлюднила група фахівців Центру геодинамічних досліджень японського Університету Ехіме на чолі з професором Тецуо Іріфуне , повідомляє ИТАР -ТАСС в понеділок , 3 лютого.
  Вчені проводили досліди з серпентином - широко поширеним водовмісним мінералом . У спеціально створеній установці його поміщали в умови , схожі з існуючими на глибині 1400 км під поверхнею Землі , де тиск складає приблизно 500 тисяч атмосфер , а температура - плюс 1000 градусів за шкалою Цельсія.
   У ході експериментів мінерал міняв свою структуру , але не втрачав при цьому воду.На основі отриманих експериментальних даних учені створили комп'ютерну модель , яка підтверджує , що серпентин може витримати тиск в 1300000 атмосфер , характерний для глибини 2900 кілометрів - біля самої нижньої межі мантії.
  Мінерали , що ввібрали воду з поверхні Землі , можуть потрапляти туди завдяки руху тектонічних пластів , вважають японські дослідники. Однак така глибина - це нижня межа присутності води , оскільки ближче до ядра вона буде остаточно випаровуватися.

Фото: http://citystone.su
Джерело: http://techno.bigmir.net/discovery/1556890-Voda-mojet-syshestvovat-y-nijnei-granici-mantii-Zemli---issledovateli
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2138 | Додав: wiktor | Теги: мінерал, ядро, серпентин, вода, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar