Головна » 2010 » Июль » 20 » Вчені склали рейтинг країн за "якістю смерті"
10:38
Вчені склали рейтинг країн за "якістю смерті"
рейтинг країн, якість смерті, соціальні служби    За аналогією з усталеним терміном "якість життя" група вчених провела дослідження "якості смерті". Для цього експерти вивчили доступність соціальних служб в 40 різних країнах і якість їх роботи, а також обізнаність людей про те, які послуги їм доступні, і особливості національних культур, пов'язані зі сприйняттям смерті.

Згідно з результатами дослідження, перше місце за "якістю смерті" розділили Великобританія і Австралія, при цьому Британія продемонструвала кращий результат за такими показниками як доступність знеболюючих і якість соціальних послуг по догляду за невиліковно хворими і вмираючими.

Загальний рейтинг Великобританії за 10-бальною шкалою "якості смерті" склав 7,9 балів, що значно перевищує показники таких європейських країн як Данія (5,1) або Італія (4,4).

Росія, з середнім балом у 2,8, зайняла в рейтингу 35-е місце з 40 можливих. Замикає список Індія з 1,9 бала.

Лікувати або доглядати?

Аналітики Economist Intelligence Unit, що входить в той же холдинг, що і впливовий журнал Economist, вивчали офіційні дані 40 країн і спілкувалися з фахівцями в галузі охорони здоров'я.

Зокрема, враховувалася середня тривалість життя і обсяг державного фінансування системи охорони здоров'я у відсотках від ВВП.

У результаті дослідження вчені дійшли висновку, що у всіх країнах найпроблемнішими питаннями є доступність ліків і послуг соцзахисту.

Крім того, згідно з дослідженням, у всіх країнах, незалежно від того, скільки бюджетних грошей витрачається на охорону здоров'я, якість догляду за вмираючими в значній мірі залежить від благодійних організацій, які надають допомогу хворим, особливо від роботи хоспісів.

Вчені також пропонують цілий ряд заходів для підвищення "якості смерті". Зокрема, на їхню думку, в деяких країнах необхідно боротися з традиційним ставленням до смерті і пов'язаними з нею культурними табу.

Наприклад, якщо на Заході в цілому акцент робиться на лікування і продовження життя хворих будь-яким способом і на будь-який термін, то в багатьох азіатських культурах прийнято лише просто піклуватися про вмираючого.

Джерело: http://www.civicua.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1405 | Додав: wiktor | Теги: соціальні служби, рейтинг країн, якість смерті | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar