Головна » 2011 » Март » 3 » Землю чекає малий льодовиковий період
10:39
Землю чекає малий льодовиковий період
 льодовиковий період, Земля, сонце, сонячна активність     Кількість сонячних плям - своєрідних індикаторів життєдіяльності світила - стає все менше і менше. Вчені прогнозують, що сонце зануриться у тривалий мінімум активності.

Останнім часом зменшилася кількість плям, що виникають на Сонці. Вчені, стверджують, що зниження активності світила може призвести до малого льодовикового періоду.

Сонце поводиться аномально. З великим запізненням закінчився період його мінімальної активності, який тривав понад 26 місяців замість звичайних 16.

Також ослаб сонячний вітер - потік заряджених часток, що випускаються світилом. Його тиск, якщо вірити науково-дослідному інституту в США, знизилося в середньому на 20 відсотків за останні 50 років.

При цьому сонячних плям і протуберанців - цих своєрідних індикаторів життєдіяльності світила - ставало все менше і менше. Минулий двадцять третій 11-річний цикл був самим скромним в цьому плані за ціле століття. А в майбутньому плями взагалі можуть зникнути.

За прогнозами дослідників з американської Національної сонячної обсерваторії (NSO), в 24-му циклі, який почався недавно, їх вже буде вдвічі менше. А до 25-го циклу настане повне очищення. І період мінімальної активності затягнеться на десятиліття.

Плями виникають у результаті обурення окремих ділянок магнітного поля Сонця і пов'язані з його величиною. Наприклад, відомо: плями не з'являються, якщо магнітна індукція в них падає нижче 1500 Гаус.

З 1990 року і до цих пір дослідники Метью Пенн та Вільям Лівінгстон з NSO обстежили кілька тисяч плям. І виявили, що сила їх полів зменшилася з 2700 до 2000 Гаус. І продовжує знижуватися. Зафіксовані окремі "провали" в 1800. Тобто стан магнітного поля світила наближається до того, що плями просто не зможуть виникати. До порогового значення магнітної індукції залишилося всього 500 Гаус.

Причину "ослаблення" Сонця учені поки не виявили. Швидше за все, вона прихована в глибинних процесах, в яких щось змінилося. Дослідники припускають, що, можливо, порушилася циркуляція плазми всередині і на поверхні світила.

Вчені не наполягають, що їх прогноз про те, що Сонце зануриться у тривалий мінімум активності, обов'язково збудеться. Але наголошують, що щось подібне вже бувало в історії людства. Наприклад, з 1310 по 1370, з 1645 по 1715 рік. В даний час кількість сонячних плям знижувалося в тисячу разів у порівнянні з "звичайними" роками. А Землю охоплювали так звані малі льодовикові періоди. Причому загальна кількість плям в цей час було в тисячу разів менше, ніж набралося б за стільки ж років в нашу епоху. За свідченнями літописців, тоді замерзали Темза і Сена, сніг випадав навіть на півдні Італії.

З приводу того, коли ж настане нинішній малий льодовиковий період, думки дослідників розходяться. Одні погрожують, що починаючи з 2020 року, інші - з 2014-го. У будь-якому випадку прихильники Пенна і Лівінгстона побоюються не глобального потепління, як більшість їх колег, а глобального похолодання, викликаного аномальним спокоєм Сонця.
Фото: vokrugsveta.ru
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2372 | Додав: wiktor | Теги: сонячна активність, льодовиковий період, сонце, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar