Головна » 2010 » Июнь » 11 » Сонце "поцупило" хмару комет у своїх "сестер"
08:47
Сонце "поцупило" хмару комет у своїх "сестер"
   Багато із знаменитих комет, у тому числі комета Галлея, Хейла-Боппа, і нещодавно відкрита комета Макнота, народилися не в Сонячній системі, а поряд з іншими зірками, мовиться в статті, опублікованій в журналі Science астрономами з США, Канади та Франції.

Автори дослідження, доктор Гарольд Левісон (Harold Levison) з Південно-західного дослідницького інституту (США, штат Колорадо) і його колеги за допомогою комп'ютерного моделювання встановили, що комети із хмари Оорта, що раніше вважалися "уродженцями" протопланетної хмари, з якої виникла Сонячна система , були "реквізовані" Сонцем у його "сестер" - зірок, які народилися в одному з нашим світилом скупченні.

Відповідно до сучасних уявлень, джерело комет знаходиться в так званому хмарі Оорта, скупченні залишків "будівельного матеріалу" Сонячної системи - крижаних брил, пилу і газу, яке простягається на відстань до 1,5 світлових років від Сонця.

Гравітаційні збурення в цій хмарі, де міститься близько 100 мільярдів крижаних тіл радіусом більше кілометра, виштовхують крижані брили у внутрішні області Сонячної системи, де під дією сонячного випромінювання лід починає випаровуватися, утворюючи грандіозні газопилові хвости - відмінну рису комет.

Існуюча теорія, пишуть дослідники, свідчить, що об'єкти хмари Оорта сформувалися з протопланетної хмари навколо Сонця і були витіснені на далеку периферію гравітаційним впливом планет-гігантів: Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна.

"До нещастя, спроби детального моделювання цього процесу зазнали невдачі, оскільки не вдалося відтворити всі спостережувані в дійсності особливості", - пишуть вчені.

Щоб подолати цю невідповідність, була висунута гіпотеза позасонячного походження хмари Оорта, яке цього разу вдалося обгрунтувати математично. Хоча зараз у Сонця немає в компаньйонах іншої зірки, наше світило народилося в скупченні, де сотні новонароджених зірок були "упаковані" в хмару щільного газу, з якого вони народилися. Кожна зірка сформувала навколо себе пояс з крижаних брил, пилу і газу, з яких формувалися планети.

Проте таку хмару, що виникла навколо Сонця, було "здуто" потужним випромінюванням сусідніх новонароджених гарячих зірок. І лише згодом Сонцю вдалося "відхопити" кометну хмару у своїх сусідів.

Джерело: http://www.rian.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1874 | Додав: wiktor | Теги: комета, метеоритна хмара, сонце | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar