Головна » 2010 » Май » 3 » Землі загрожують люті морози
22:16
Землі загрожують люті морози
  Дослідницькій групі у складі вчених з Німеччини, Великобританії і Південної Кореї вдалося показати кореляцію між зниженням сонячної активності в абсолютному вираженні, з одного боку, і настанням надзвичайно холодних зим у Великобританії і Центральній Європі - з іншого.

Як повідомляє прес-служба німецького інституту досліджень Сонячної системи імені Макса Планка в Катленбург-Ліндау, в якості вихідної використовувалася інформація про погоду у Великобританії в період починаючи з 1659 року, а також більш сучасні дані. Вони зіставлялися з інформацією про сонячну активність, оцінюваної за кількістю плям на диску світила (так зване "число Вольфа").

Було показано, що сонячні плями, нині взагалі відсутні на диску Сонця - не цілком адекватний показник його активності. Набагато вірогідніше активність Сонця можна оцінити за напруженості його магнітного поля. Цей показник фіксується астрономами лише приблизно з 1900 року. Тому вченим довелося відновити його ймовірне значення в минулому, використовуючи чергову кореляцію - цього разу з кількістю плям.

На думку авторів дослідження, виявлена ясна залежність між зниженням сонячної активності і настанням холодних зим. Зниження активності є, на їхню думку, дуже помітним - починаючи з 1985 року середня активність Сонця почала різко знижуватися, і ймовірність повторення виключного за наслідками для цивілізації "мінімуму Маундера" обережно оцінюється ними у 8%.

Втім, можливо що одним лише повторенням "мінімуму Маундера" справа на цей раз не обмежиться - природа сонячної активності абсолютно незрозуміла поточної науці, і будь-які прогнози в такій ситуації, як показує досвід, як мінімум малопереконливі.

Парадокс, але при цьому популярна теза про глобальне потепління, викликаному антропогенними чинниками, вченими не заперечується - вони стверджують, що зниження активності Сонця веде до зниження температури тільки і виключно в тому регіоні, де знаходяться їхні установи - у Великобританії й у Центральній Європі.

Цей парадоксальний і, можливо, небезперечний висновок грунтується на гіпотезі про вельми своєрідну циркуляцію атмосферних потоків у тропосфері - втім, гіпотеза є  відверто "гіпотетичною". З дослідження також неможливо зробити прогноз, щодо характеру найближчої зими ні в Європі, ні де б то не було - результати дослідження явиляються наслідком статистичної обробки матеріалу.

Результати дослідження опубліковані в роботі Are cold winters in Europe associated with low solar activity?, Опублікованій в журналі Environmental Research Letters.

Тим часом в і без того тривожної динаміці активності Сонця настали не цілком зрозумілі зміни. Незначне, але стійке зростання активності світила після безпрецедентно тривалого періоду її спаду змінився раптом періодом повної відсутності плям на Сонці - вони не спостерігаються взагалі вже дванадцяту добу.

Чому - невідомо.

Джерело: http://rnd.cnews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2713 | Додав: wiktor | Теги: сонячні плями, Похолодання, сонячна активність, Соце, планета | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar