Головна » 2011 » Июнь » 1 » Сьогодні відбудеться сонячне затемнення
07:50
Сьогодні відбудеться сонячне затемнення
сонячне затемнення, Сонце, Місяць, Земля    Друге в 2011 році сонячне затемнення відбудеться на Землі ввечері в середу, побачити, як тінь Місяця закриває частину сонячного диска, зможуть жителі північного Китаю, східної Сибіру,​​російського Далекого Сходу, Кольського півострова, Ісландії, Гренландії та Канади.
  Про це йдеться в матеріалах, опублікованих на сайті NASA. Сонячні затемнення відбуваються, коли диск Місяця закриває для земного спостерігача Сонце. Коли конус місячної тіні торкається поверхні Землі, в цій області спостерігається повне затемнення. У цьому місці видно, як Місяць повністю закриває диск Сонця.
   Повні затемнення відбуваються завдяки тому, що видимий (кутовий) розмір цих небесних тіл з точки зору мешканців Землі збігається - він становить близько половини градуса, місяць у 400 разів менше Сонця, але й ближче його до Землі в 400 разів.
    Проте сонячне затемнення залишається досить рідкісною подією і не відбувається кожне молодик, коли Місяць знаходиться між Землею і Сонцем, так як орбіти Місяця і Землі нахилені відносно один одного. Крім того, досить часто конус місячної тіні "промахується" повз Землі, і на нашу планету падає лише півтінь. Тоді на Землі відбуваються приватні сонячні затемнення - місячний диск закриває лише частину сонячного.
   У середу затемнення почнеться на сході Сонця в Сибіру і в північному Китаї, коли місячна півтінь торкнеться Землі о 19:25 за Грінвічем (22:25 за київським часом). Через дві години, в 21:16 за Грінвічем (00:16 за київським часом четверга), затемнення досягне максимальної фази. У цей момент Місяць закриє 60,1% сонячного диска, цю картину можна буде бачити на узбережжі Ненецького автономного округу і на північно-заході Кольського півострова.
   Потім місячна півтінь у своїй подорожі на захід пройде через Ісландію (у Рейк'явіку можна буде бачити Сонце, закрите Місяцем на 46,2%), уздовж берегів Гренландії та Канади. Місячна півтінь відірветься від земної поверхні в 23:06 за Гринвічем (2:06 за київським часом четверга) в районі Ньюфаундленду.
   Свідками часткового затемнення, хоча і не в максимальній фазі, якщо дозволить погода, стануть жителі Камчатки і Чукотки, Магаданської області та Приморського краю, Таймиру, Аляски і півночі Канади.
    У 2011 році "заплановано" чотири сонячних затемнення, але серед них не буде жодного повного. Перше з чотирьох затемнень відбулося 4 січня. Сонячний місяць було видно в Європі, на Близькому Сході, в Середній Азії і в Північній Африці.
    Нагадаємо, перше в 2011 році місячне затемнення відбудеться 15 червня. Його можна буде побачити в Індії, на Близькому Сході, в Африці і в південній Європі. Майже відразу слідом за ним, 1 липня, буде наступне часткове сонячне затемнення. Місячна тінь лише злегка (на 0,09%) затінити сонячний диск, причому ця подія буде видно тільки в океані біля берегів Антарктиди, на південь від Південної Африки.
  Наступне сонячне затемнення відбудеться 25 листопада. Воно теж буде "антарктичним" і цього разу майже повним. Сонце в максимумі затемнення буде закрито Місяцем на 90,4%. Проте бачити цю подію можна буде тільки в Антарктиді і оточуючих південний континент морях.
  Останнім затемненням 2011 року стане повне місячне затемнення 10 грудня, яке можна буде побачити майже в будь-якій точці Євразії і в Австралії, а також на північно-заході Північної Америки.
Фото: osvita.org.ua
Джерело: http://korrespondent.net
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3096 | Додав: wiktor | Теги: сонячне затемнення, сонце, Місяць, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar