Головна » 2010 » Апрель » 22 » Привіт від Сонця
20:15
Привіт від Сонця
  Вперше були опубліковані фотографії нової Сонячної обсерваторії (Solar Dynamics Observatory) NASA, повідомляє BBC News. Фотографії дозволили по-новому поглянути на Сонце. На фотографіях видно величезні вибухи і гігантські хвилі газу. Прекрасна якість зображень, яка забезпечується обсерваторією, повинна дозволити вченим краще вивчити причини сонячної активності. Фотографії у високій роздільній здатності можна побачити на офіційному сайті лабораторії.

Як розповів професор Річард Харрісон (Richard Harrison) з лабораторії Резерфорд Епплтон (Rutherford Appleton Laboratory), Великобританія, зображення приголомшують, а ступінь деталізації без сумніву покладе  початок ряду нових досліджень того, яким чином магнітне поле Сонця формувалося і еволюціонувало. Це дозволить значно краще зрозуміти, яким чином відбувається сонячна активність. «Це як дивитися на деталі нашої зірки в мікроскоп», - зауважив він. На обсерваторії встановлені три прилади дистанційного зондування. Один вивчає рух і магнітні поля на Сонці, другий являє собою набір з чотирьох телескопів, які роблять зображення Сонця, а третій вимірює енергію Сонця в найбільш короткохвильовій частині ультрафіолетової області спектру.

Давно відомо, що сплески сонячної активності можуть негативно впливати на працездатність супутникових і наземних комунікаційних систем, але до цих пір було майже неможливо спрогнозувати бурі на Сонці заздалегідь. Тепер же, після запуску сонячної обсерваторії, вчені зможуть попереджати про магнітні бурі і сонячні спалахи. Якщо перед сонячної бурею вимикати чутливе електронне обладнання, можна мінімізувати пошкодження супутникових передавачів. Обсерваторія проведе на земній орбіті п'ять років.

За цей час вчені зможуть досліджувати причини екстремальної активності Сонця, плями, сонячні вітри і сильні виверження з атмосфери світила, тобто викиди корональної маси. Кожні 0,75 секунди обсерваторія посилає на Землю знімки, що   в десять разів переважають телевізійне зображення високої чіткості. Обсерваторія передає в 50 разів більше даних, ніж будь-яка попередня місія NASA.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3040 | Додав: wiktor | Теги: сонячна активність, Nasa, сонце, сонячна обсерваторія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar