Головна » 2011 » Декабрь » 10 » Зсуви в результаті проливних дощів можуть викликати землетрус
22:38
Зсуви в результаті проливних дощів можуть викликати землетрус
 зсув, землетрус, злива, обвал Американські дослідники з'ясували, що тропічні циклони над Гаїті і Тайванем передували землетрусів.
  Чи означає це, що проливні дощі і обвали можуть призвести до поштовхів? «Так, - стверджує керівник групи Шимон Вдовінскі з Університету Майамі. - Злива викликає тисячі зсувів і сильну ерозію, в результаті віддаляється поверхневий матеріал, знижуючи тиск і стимулюючи рух уздовж розломів ».
  Вчені проаналізували дані великих землетрусів магнітудою 6,0 і вище на Тайвані і Гаїті за останні 50 років і виявили, що вони мають тенденцію траплятися протягом чотирьох років після дуже вологого сезону тропічних циклонів.
  Нещодавно був ряд випадків, коли землетруси відбувалися навіть раніше: наприклад, в 2009 році за тайванським тайфуном «Моракот» поштовх магнітудою 6,2 стався відразу, а в 2010-му стався землетрус силою 6,4. «Моракот» убив 614 осіб, 75 пропали без вісті. Він поховав цілі села рекордними триметровими опадами. Це було одне з найстрашніших лих в історії острова.
  Тайфун «Херб» ударив по Китаю і Тайваню в 1996 році, убивши сотні людей. Через два роки стався землетрус магнітудою 6,2, а потім, в 1999-м, - потужністю 7,6.
  За тайфуном Флосс 1969 через три роки пішов поштовх силою 6,2.
  Землетрус-7, 0 на Гаїті в січні 2010 року сталося через півтора року після двох ураганів і тропічних штормів пари, що заливав острівна держава протягом 25 днів. Поштовх зрівняв із землею столицю Порт-о-Пренс, загинуло понад 225 тис. осіб, кожен сьомий став бездомним. Від послідувала потім епідемії холери померло більше 5 тис.
  Теорія дослідників говорить: проливні дощі і обвали забирають більшу масу поверхні над розломом, знижуючи навантаження і дозволяючи йому зрушити. Гіпотеза стосується тільки тих областей, де лінії розлому розташовані в похилій площині, - тобто, наприклад, гірських районів: там вода віднесе поверхневий матеріал дуже далеко від тріщини глибоко під землею.
  Вчені планують перевірити гіпотезу на прикладі Філіппін та Японії.
  Результати дослідження були представлені на щорічних зборах Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско.
  Підготовлено за матеріалами Франс Прес.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2505 | Додав: wiktor | Теги: обвал, злива, Землетрус, зсув | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar