Головна » 2010 » Сентябрь » 2 » 125 тисяч років тому в Антарктиці був великий морський канал
12:13
125 тисяч років тому в Антарктиці був великий морський канал
Антарктика, морський прохід    Вчені виявили сліди наявності стародавнього морського шляху, який об'єднував нині ізольовані частини Південного полюса планети. Докази  морського шляху були знайдені в результаті дослідження невеликих морських ссавців, що мешкають по обидва боки 2-кілометрового льодовикового покриву, який закриває в наші дні західну частину Антарктики.

Дослідники говорять, що існує ймовірність виникнення морського шляху з-за розколу льодовика приблизно 125 тисяч років тому. Після розколу вода хлинула потоками з різних сторін континенту, відкривши досить широкий канал.

На різних сторонах континенту вчені знайшли сліди однакових мшанок - невеликих безхребетних організмів, що мешкають у воді, які в дорослому віці нерухомі і живуть тільки за рахунок прикріплення до різних поверхонь - камінню, дну і т д. В рамках дослідження за переписом фауни Антарктики, що проводиться Британською антарктичною спільнотою, було встановлено, що моховинки, що мешкають у морях Росса і Уедделла - це практично один і той же вид, хоча між собою їх розділяє 1,5 тисячі кілометрів льодів середньої товщиною близько 2 кілометрів.

Дослідники стверджують, що самі по собі ці організми не могли проникнути в займані нині регіони і їх повинно було щось або хтось туди занести. Найбільш вірогідний сценарій - це наявність водного шляху між частинами континенту. На підставі даних про проби льоду дослідники говорять, що розлом мав місце близько 125 тисяч років тому.

За словами вчених, хоча розлом крижаних мас був частковим, його вистачило для величезної перерозподілу водних мас і значного подтаіванія льодовиків Антарктики. У результаті цього катаклізму рівень води в світовому океані міг піднятися приблизно на 5 метрів.

Девід Барнс з Британського антарктичного співтовариства, говорить, що цей розлом був дуже великим, але не єдиним в історії Південного полюса. Щось подібне також відбулося і пару мільйонів років тому, хоча слідів цієї події в наші дні небагато.

Барнс говорить, що в наші дні сценарій з глобальним розколом теоретично можливий, але говорити про те, що він відбудеться в найближчі роки, навряд чи доцільно. У той же час, у віддаленому майбутньому така катастрофічна перспектива не тільки можлива, а й досить імовірна, особливо в світлі останніх даних про таненні льодовиків. Якщо ж схожий розлом відбудеться в Антарктиці в майбутньому, то він спровокує підняття води у світовому океані на 3,5-5 метрів і це буде означати відхід під воду тисяч прибережних населених пунктів і міст.

Джерело: http://podrobnosti.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1691 | Додав: wiktor | Теги: Антарктика, морський прохід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar