Головна » 2012 » Апрель » 9 » Танення Антарктики викликало древнє потепління?
06:14
Танення Антарктики викликало древнє потепління?
  Танення Антарктики викликало древнє потепління? 55 млн років тому на планеті різко - на 5 ˚ C - потеплішало, океан став більш кислим, і життя побачило черговий епізод масового зникнення. Нічого не нагадує? Цей так званий пізньопалеоценового термальний максимум (ППТМ) - найближчий аналог того, що ми бачимо зараз. Правда, в ті часи ніхто не спалював викопне паливо, і ніхто толком не знає, чому сталося древнє глобальне потепління.
   Одна з проблем ППТМ - його масштаби. Зрозуміло, що так чи інакше тут замішані парникові гази, але звідки взялося кілька трильйонів тонн вуглекислого газу та метану? Найбільш вірогідним джерелом останнього могли стати гідрати метану, що лежать на морському дні. Але, судячи по їх сьогоднішніх запасах, в ті часи гідратів метану там було не так вже й багато.
  Роберт Деконт з Массачусетського університету (США) і його колеги намірилися розібратися з іншим джерелом - вічною мерзлотою. Протягом свого життя рослини накопичують вуглець, потім вмирають, і вуглець запасається в грунті. Вічна мерзлота не тільки багата вуглецем, але і з легкістю його віддає, коли приходить час танути.
   Завдання не з легких: треба знати, скільки суші було в той час у високих широтах, які рослини росли там, де могла сформуватися вічна мерзлота, і скільки вуглекислого газу і метану виходило при потеплінні на ту чи іншу кількість градусів.
    Моделювання показало, що за часів ППТМ вічна мерзлота планети зберігала 3700000000000 т вуглецю. Майже половина запасів припадала на Антарктиду (зараз вічної мерзлоти там практично немає). Після певного порогу потепління, яке на той час тривало вже кілька мільйонів років, вічна мерзлота почала танути і віддала 1200000000000 т вуглецю у вигляді вуглекислого газу та метану. Це привело до більш активного потепління, танення та подальшого виділення парникових газів. На те, щоб вічна мерзлота розлучилася зі своїми запасами повністю або майже повністю, пішло 10 тис. років.
   У коментаторів багато питань до цього дослідження. Джеральд Діккенс з Університету Райса (США) вказує на те, що 3,7 трлн т - в два або навіть три рази менше, ніж потрібно для різкого і сильного потепління. Крім того, неможливо довести, скільки в той час було вічної мерзлоти і скільки вона зберігала вуглецю.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2140 | Додав: wiktor | Теги: Антарктика, вічна мерзлота, лід, геологія, потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar